Artikel
10 aug '10
10 augustus '10
1 min

VNG vraagt informateur om sterker gemeentelijk takenpakket

“Twee crises tegelijkertijd versterken de urgentie om tot merkbare verbeteringen te komen in het openbaar bestuur in Nederland. Waar de gevoelde crisis in de verhouding burger – overheid al langer speelde, is daar het afgelopen jaar de financieel-economische crisis bijgekomen. Er moet iets gebeuren. Dit is het moment daarvoor.”

Dit is de eerste zin uit de resolutie die de VNG heeft gestuurd naar de informateur, dhr. Opstelten, waarin de vereniging pleit voor een sterke gemeente als ‘eerste overheid’ dichtbij burgers. Door een versterking van het takenpakket van gemeenten, vooral op de terreinen werk, zorg, jeugd en veiligheid kunnen de ambities van het nieuwe kabinet worden waargemaakt, aldus de VNG.

Doordat gemeenten hun taken dichtbij de burger uitvoeren kunnen dat zij dat beter en efficiënter dan het Rijk of provincie. Daarom stelt de VNG dat andere overheden beter kunnen terugtreden uit het domein dicht bij de burger. Dat voorkomt onnodige bestuurlijke drukte en verwarring over verantwoordelijkheden.

Bron: VNG

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.