Artikel
19 jul '12
19 juli '12
3 min

Vind ik mijn baan nog wel leuk?

In jaren van crisis is het een bekend fenomeen dat er binnen organisaties gereorganiseerd moet worden. Daarnaast speelt regelmatig het principe van gedwongen ontslagen op.  Voor een HRM-afdeling zijn dit lastige momenten waarop geïnventariseerd moet worden welk talent, kennis en kunde  er binnen de organisatie beschikbaar is. Om niet lukraak in het aantal fte’s te snijden, is het zeer belangrijk om te weten of medewerkers nog voldoening en inspiratie uit het werk halen: want betrokkenheid is belangrijk voor de productiviteit van een organisatie.

Hoe zorgt u ervoor dat de juiste werknemers blijven?
Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat tijdens een reorganisatie de juiste medewerkers op de juiste plek terecht komen, of dat er als gevolg van gedwongen ontslagen geen talent verdwijnt. Enkele van deze mogelijkheden worden hieronder besproken.

Talentmanagement
Om inzicht te krijgen in welk  talent een organisatie in huis heeft, adviseren wij de HRM’er  om te werken met talentmanagement. Bij talentmanagement worden medewerkers gezien als belangrijke aandeelhouders in het succes van de organisatie. Talentmanagement start met het in kaart brengen van welk talent er binnen de verschillende leeftijdsgroepen van de organisatie in huis is en staat aan de basis om een organisatie gezond te houden.

Hulp van leidinggevende
Talentmanagement kan het beste samen met een leidinggevende worden opgepakt. De leidinggevende spreekt zijn medewerker immers het meest en kan door het stellen van de juiste vragen inzichtelijk maken wat de medewerker kan en wil doen.  Door de inzet van het instrument talentmanagement weet de afdeling HRM welke kennis en kunde er in huis is. Dit zorgt mede ervoor dat talent op de juiste plek beland en met de juiste vaardigheden.

Loopbaantraining
Een methode om gedwongen ontslagen tijdens een reorganisatie te voorkomen is het stimuleren van natuurlijk verloop binnen de organisatie. Om natuurlijk verloop te stimuleren is het een optie om loopbaantrainingen te geven aan uw medewerkers. Het doel van loopbaantrainingen is het bewustzijn over de huidige functie waarin de medewerker zit te vergroten. Hierbij stelt de medewerker zichzelf vragen als: vind ik mijn functie nog leuk? Pas ik nog bij de organisatie? Krijg ik nog voldoening uit mijn werk? En geeft mijn werk mij voldoende uitdaging of inspiratie?

Deze trainingen zetten medewerkers aan het denken of zij nog wel bij de juiste werkgever werken of de juiste functie vervullen. Wanneer de medewerker erachter komt dat hij niet op de juiste plek zit, kan dit een natuurlijk verloop creëren, waarbij de medewerker zelf de stap neemt om een andere baan te gaan zoeken.

Bron: Intermediair PW

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.