Artikel
6 nov '09
6 november '09
2 min

Verwarring rond vakantieopbouw bij ziekte

Over welke periode bouwt een medewerker vakantiedagen op als hij ziek is?  Dit lijkt een niet al te moeilijke vraag om te beantwoorden. Toch is hier sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in januari 2009 onduidelijkheid over.

Volgens de Nederlandse wet heeft een zieke medewerker alleen recht op vakantiedagen over de laatste zes maanden van de periode waarin hij ziek is (art 7:635 BW). Echter, in januari 2009 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat zieke medewerkers recht hebben op vakantiedagen over de hele ziekteperiode. Vragen die hierdoor ontstaan zijn: welke regels dienen er, gezien deze tegenstrijdigheid, in soortgelijke situaties gehanteerd te worden? Moet de Nederlandse regelgeving hieromtrent nu worden aangepast?

Ook in Nederland heeft een rechter onlangs een soorgelijke uitspraak gedaan. In oktober van dit jaar oordeelde Utrechtse kantonrechter dat een medewerker recht heeft op vakantiedagen berekend over de hele ziekteperiode. Echter, wel op andere gronden dan het Europese Hof van Justitie. Deze rechter oordeelde namelijk dat de werkgever verplicht is om de medewerker ieder jaar de gelegenheid te bieden om vakantie op te nemen, ook als de medewerker ziek is in die periode. In dit bewuste geval betekende dat, dat de dame in kwestie recht had op vakantiedagen over de hele, twee jaar durende ziekteperiode.

Toch blijft er voorlopig onduidelijkheid bestaan over de te hanteren regels in deze situaties zolang de wetgeving hieromtrent niet wordt aangepast. Bovendien is het nog de vraag of de uitspraak van de Utrechtse kantonrechter in (een eventueel) hoger beroep stand zal houden.

Bron: www.penoactueel.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.