Artikel
4 nov '09
4 november '09
2 min

Verontrusting omtrent bezuinigingen B&M

De op Prinsjesdag aangekondigde bezuiniging van ruim 90 miljoen euro op het budget bestuur en management (B&M) van het primaire onderwijs doet veel stof opwaaien. Bij een schoolbestuur met 1000 leerlingen betekent deze bezuiniging een inkomstendaling van 70.000 tot 80.000 euro per jaar.  

Vanuit schoolbestuurders en managers in het primair onderwijs komen steeds meer signalen dat zij zich zorgen maken over de bezuinigingen op het budget B&M. In de ogen van verschillende bestuurders en managers zullen de bezuinigingen in de begroting er toe leiden dat B&M onder het minimaal vereiste niveau zullen zakken. Dit terwijl in de praktijk stafbureaus al vaak met minimale middelen een efficiënte organisatie in stand houden.

De kwaliteit van het primaire proces zal worden aangetast als gevolg van de bezuinigingen op het budget door onder andere de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor vrijgestelde directeuren en het bovenschools management, waardoor directies en leerkrachten worden belast met bovenschoolse taken. Omdat er daarnaast structureel te weinig geld is voor de post administratie, beheer en bestuur (ABB), is een andere mogelijkheid het geld weg te halen bij de scholen.

Hoe dan ook, het primaire onderwijsproces zal worden aangetast met deze bezuiniging. Iets wat lijnrecht ingaat tegen het streven van het kabinet om de kwaliteit van het primair onderwijs te verbeteren.

Bron:
VOS/ABB – actueel nieuws 7 en 30 oktober 2009.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.