Artikel
13 sep '11
13 september '11
2 min

Verdeeldheid binnen FNV brengt pensioenakkoord in gevaar

De FNV zit in een lastig parket. In juni van dit jaar werd er een pensioenakkoord gesloten tussen de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet. Inmiddels enkele maanden later lukt het de federatieraad van de FNV niet om binnen de eigen organisatie één gemeenschappelijk standpunt te formuleren om tot een goede invulling van het akkoord te komen.

Verdeeldheid
In de nacht van maandag op dinsdag heeft men na 16 uur vergaderen geen resultaat kunnen bereiken waar alle betrokkenen zich in konden vinden. FNV Bondgenoten en de grootste vakbond in de publieke sector, Abvakabo FNV, wijzen het akkoord af maar kregen niet de steun van de andere 17 bonden die onder de FNV vallen, zo zeiden de voorzitters van de beide bonden. Zij gaan nu hun eigen weg.

Knelpunten
Alle FNV-bonden waren het erover eens dat er drie knelpunten in het pensioenakkoord zijn. Het gaat dan om de mogelijkheid dat mensen met een laag inkomen en zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken en toch een goed pensioen behouden, de risicoverdeling tussen werknemers en werkgevers en de zekerheid over de hoogte van het pensioen.

Minister aan zet
FNV-voorzitter Jongerius overlegt dinsdagmiddag met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over aanpassing van het pensioenakkoord. Zij wil van minister Kamp en werkgeversvoorzitter Wientjes concessies om de FNV-bonden alsnog achter de pensioenafspraken te krijgen. Ook CNV-voorzitter Smit ziet nog kans om er zo uit te komen, maar sprak in het radio 1 journaal wel duidelijk zijn zorgen uit over de huidige situatie “Straks staan we helemaal met niks, dan komt er een kaal wetsvoorstel met aanmerkelijk minder regelingen dan wij met elkaar uitonderhandeld hebben. De mensen om wie het gaat zullen dan slechter af zijn.” Minister Kamp heeft nog niet gereageerd op het mislukte pensioenoverleg bij de FNV.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.