Artikel
21 jan '11
21 januari '11
2 min

Twintig procent van raadsleden haakt tussentijds af

Nederland telt zo’n 9500 raadsleden in 418 gemeenten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (Raadslid.Nu) haakt twintig procent van de raadsleden tussentijds af. Vooral  jonge lokale politici verkijken zich op de intensiteit van het raadslidmaatschap. Ze denken het raadswerk te kunnen combineren met een drukke job, een partner, opgroeiende kinderen en willen bovendien lid zijn van drie sportverenigingen en ook nog naar concerten gaan; aldus zegsman Peter Otten van Raadslid.Nu.

Vijftien uur per week
Dat is volgens genoemde vereniging het gemiddeld aantal uren dat een raadslid kwijt is aan zijn ‘job’. Die tijd gaat op aan stukken lezen, vergaderen en contacten onderhouden met buurten, verenigingen en burgers. Ook moet een raadslid zijn gemeente regelmatig naar buiten toe representeren. De praktijk leert dat de wekelijkse tijdsbesteding  voor een deel afhangt van de  gemeentegrootte en de  omvang van de fractie in de gemeenteraad waardoor taakverdeling mogelijk is.

Professionalisme en imago
Het raadswerk is ontzettend veranderd. De wereld is ten opzichte van de zeventiger jaren van de vorige eeuw veel complexer geworden; de onderwerpen in de gemeenteraad idem dito. Dat vergt veel meer professionalisme.

Het imago van raadslid is bovendien volgens Otten onderhevig aan slijtage. Straalde het enkele decennia geleden nog de status uit van eervol ambt, nu hebben burgers vaak maar weinig waardering voor die functie. „Je moet je tegenwoordig bijna verdedigen vanwege het raadslidmaatschap, de huid van een olifant hebben en ben je regelmatig Kop van Jut”.

Bron: Limburgs Dagblad 19 januari 2011.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.