Artikel
27 aug '10
27 augustus '10
2 min

Tekort aan hoogopgeleid personeel bij gemeenten steeds nijpender

Het lijkt een tegenstelling, er moet bezuinigd worden op het personeelsbestand bij gemeenten en toch verwacht de VNG een over enkele jaren een tekort aan hoogopgeleid personeel bij gemeenten. Door de vergrijzing loopt de personeelssterkte snel terug, terwijl het door bezuinigingen lastig wordt om nieuw personeel aan te trekken. Zo kan toch het verwachte personeelstekort ontstaan. De VNG geeft in haar nieuwsbericht aan dat de situatie steeds nijpender wordt.

Het aantal ouderen bij gemeenten is momenteel veel hoger dan in het bedrijfsleven, waardoor de gevolgen van de vergrijzing harder zullen aankomen. Met het vertrek van veel oudere medewerkers gaat ook veel ervaring verloren, wat het algehele kennisniveau ook niet ten goede komt.

Het strategisch personeelsbeleid, waarbij rekening gehouden wordt met de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand, kennisbehoud  en budgettering voor de komende jaren staat bij veel gemeenten nog in de kinderschoenen.  Terwijl een goed uitgewerkt strategisch beleid toch een (groter) tekort kan voorkomen. Dit ligt mede aan het feit dat de ‘strategische personeelsbeleid’ vaak op een te abstract niveau besproken en vastgesteld wordt. De vertaling van het strategische niveau naar de tactische invulling (“hoe gaan we het regelen?”) maakt het beleid concreet en dan gaat het in het voordeel van de organisatie werken.

Binnen Driessen hebben we veel ervaring met strategisch personeelsbeleid en hoe dit ook concreet in het voordeel van een organisatie werkt. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact op met dhr. ir. Nico op de Laak voor een nadere toelichting. Dat kan per e-mail via nico.opdelaak@driessen.nl of via 0492 – 50 66 66.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.