Artikel
27 jan '10
27 januari '10
2 min

Subsidies voor praktijkopleidingen docenten

Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) heeft 55 aanvragen toegewezen van opleidingsscholen voor de tegemoetkoming van gemaakte kosten voor studenten die binnen de scholen een lerarenopleiding volgen. Van deze 55 scholen hebben er 27 scholen in juli 2009 al hun beschikking ontvangen. In opdracht van het ministerie van OCW heeft de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) deze aanvragen beoordeeld.

Direct inzetbaar
Vanaf 2010 investeert staatssecretaris Van Bijsterveldt jaarlijks 17 miljoen om aankomende docenten op hun toekomstige werkplek – de school – te kunnen opleiden. Studenten zijn na deze opleidingsvorm direct inzetbaar om voor de klas te staan als leraar. Zij worden daarbij intensief begeleid door zowel de school waar ze lesgeven als de lerarenopleiding. Het zogenoemde ‘opleiden in de school’ verbetert niet alleen de aansluiting tussen de lerarenopleiding en de onderwijspraktijk, maar levert daarnaast ook een bijdrage aan het huidige tekort aan gecertificeerd onderwijspersoneel.
Op dit moment staan ruim 50.000 HBO en WO studenten ingeschreven aan een lerarenopleiding. Hiervan worden ongeveer 4.000 studenten opgeleid volgens het principe van ‘opleiden in de school’. Het doel is om het aantal participerende studenten in 2011 te verdubbelen naar 8.000 studenten per jaar.

Opleiden in de school is één van de maatregelen uit deKwaliteitsagenda ‘Krachtig Meesterschap’. De doelstelling van deze agenda is drieledig: (1) het vergroten van de kwaliteit van de huidige lerarenopleidingen, (2) meer mensen verleiden om een carriere te kiezen in het onderwijs en (3) meer differentiatie realiseren in de opleiding én het leraarsvak.

Bron: Ministerie van OCW

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.