Artikel
3 okt '12
3 oktober '12
2 min

Strategische Personeelsplanning als glazen bol

Veel organisaties zijn bezig met het thema strategische personeelsplanning (SPP). Vanwege de impact die economische en demografische ontwikkelingen zullen hebben op de personeelsbeschikbaarheid wordt dit fenomeen steeds belangrijker. Naar verwachting zal de Nederlandse beroepsbevolking de komende jaren immers krimpen, waardoor onder andere hogeropgeleide medewerkers moeilijker te vinden zijn.

Vooral voor gemeenten en onderwijsinstellingen is deze ontwikkeling extra relevant, omdat deze organisaties over het algemeen een onevenwichtige personeelsopbouw kennen. Kenmerkende aspecten aan het personeelsbestand in binnen gemeenten en het onderwijs zijn: de relatief hoge gemiddelde leeftijd van medewerkers, tekort aan jongere medewerkers en veelvoud aan hogeropgeleide medewerkers.

Strategische personeelsplanning
Om de continuïteit van het personeelsbestand te behouden dienen strategische keuzes gemaakt te worden. SPP is een methode die daarbij kan helpen. Bij meerjarige personeelsplanning dient er altijd rekening gehouden te worden met verschillende in-, door- en uitstroomscenario’s. Hoe concreter, hoe beter. Door middel van SPP ziet u in een oogopslag welke medewerkers en kwaliteiten er behouden moeten worden en waarin geïnvesteerd moet worden om de gewenste bedrijfsvoering ook in de toekomst te kunnen blijven hanteren. Daarnaast biedt SPP u meer grip op de inhuur van externen, een goede verhouding tussen verschillende organisaties en een effectieve flexibele schil.

Failing to plan is planning to fail
De faalkosten van onzorgvuldige personeelsplanning zijn kostbaar. Een tekort aan (geschikt) personeel leidt tot omzet- en productieverliezen, ook leegloop en boventalligheid kennen een hoog prijskaartje en onvoldoende kwaliteit heeft impact op operationele resultaten. Daarnaast voorkomt een goede SPP dat er onnodig geïnvesteerd wordt in wervingsinspanningen, opleidingstrajecten en vele andere HR inspanningen.

Meer weten?
Tijdens de HRM Actualiteitendag op 30 oktober in Beekbergen worden de ins en outs omtrent SPP uitvoerig besproken. Daarnaast is er aandacht voor het Nieuwe Werken, HR Analytics, Talent Management, Mobiliteit en Outplacement. Bekijk het volledige programma en meld u snel aan, het aantal plaatsen is beperkt.

Bronnen: P&O Actueel – Paralax – HR Praktijk

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.