Artikel
26 aug '10
26 augustus '10
2 min

Stijging WGA premie binnen het publieke stelsel

Volgens een publicatie van het UWV zal de WGA-premie, die werkgevers moeten afdragen in 2011, naar verwachting met minimaal 11 procent stijgen. Deze stijging betekent een enorme lastenverhoging voor de organisaties die nog deel uitmaken van het publieke stelsel. In 2010 werd deze groep ook al geconfronteerd met een verdubbeling van de WGA-premie.

De premiestijging is het gevolg van een toenemend kastekort van het UWV. Om het kastekort aan te vullen ziet het UWV geen andere optie dan het verhogen van de premies. De inkomsten bij het UWV dalen omdat steeds meer werkgevers uit het publieke stelsel stappen, terwijl door het stijgend aantal uitkeringsgerechtigden de uitgaven toenemen.

Tot nu toe zijn zo’n 90.000 werkgevers uit het publieke stelsel gestapt. Om te ontkomen aan de premieverdubbeling zijn met name begin 2010 veel werkgevers overgegaan naar het private stelsel. Op 1 september maakt het UWV de exacte cijfers voor 2011 bekend. Vanaf dit moment heeft een werkgever nog vier weken om te bepalen of zij in het publieke stelsel blijft (en dus de premieverhoging accepteert). Bij de Belastingdienst moet bovendien voor 1 oktober worden aangegeven of een werkgever voor een private oplossing kiest.

Op 29 september a.s. bespreken het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV de financiering van de WGA.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.