Artikel
27 nov '09
27 november '09
2 min

Stapsgewijze verhoging AOW-leeftijd

Het zal u niet zijn ontgaan dat het kabinet de AOW-leeftijd wil verhogen naar 67 jaar. Maar hoe wordt dit nu precies aangepakt? De overgang wordt stapsgewijs doorgevoerd. In 2020 gaat de AOW-leeftijd een eerste stap omhoog. Alle mensen, die vóór 1 januari 2010 een leeftijd hebben van 55 jaar of ouder, houden op 65-jarige leeftijd recht op AOW. Vanaf 2020 zal de AOW-leeftijd op 66 jaar komen te liggen en in 2025 wordt de AOW-leeftijd naar 67 jaar verhoogd. Samen met de verhoging van de AOW-leeftijd, wordt er een aantal maatregelen genomen voor medewerkers met zware beroepen, medewerkers met een lang arbeidsverleden en de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Zo zal er een voorstel worden ingediend om voor oudere medewerkers een inkomensgerelateerde arbeidskorting toe te mogen passen. Deze maatregel moet er voor zorgen dat de arbeidsmarktpositie van ouderen met een laag inkomen wordt versterkt. Daarnaast krijgen medewerkers met zogenaamde zware beroepen de mogelijkheid om na 30 jaar minder belastend werk te verrichten. Is dit niet mogelijk, dan zal de werkgever de mogelijkheid moeten bieden om vanaf het 65e levensjaar te stoppen met werken. Tenslotte kunnen mensen met een arbeidsverleden van 42 jaar kiezen om vanaf hun 65e te stoppen met werken en de AOWuitkering in te laten gaan. Iemand die zijn AOW eerder in laat gaan, wordt gekort op de hoogte van de AOW-uitkering gedurende de rest van zijn leven.

Overigens lopen de sociale verzekeringen en de uitkeringen door tot de nieuwe AOW-leeftijd. Bovengenoemde voorstellen moeten nog worden omgezet in nieuwe wetgeving. Het kabinet bereidt deze wetgeving op dit moment voor. Zodra er meer duidelijkheid is, stellen we u op de hoogte.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.