Artikel
28 dec '10
28 december '10
2 min

Stagevergoeding in bepaalde situaties niet aangemerkt als loon voor loonheffingen

Bij een stagiair met een (fictieve) dienstbetrekking was de stageverlener voorheen altijd verplicht loonheffingen in te houden op de stagebeloning. Sinds deze maand is deze inhouding niet meer vereist als de stagevergoeding niet ten goede komt aan de individuele stagiair.

De volgende voorwaarden zijn aan de orde:
–    De stagevergoeding wordt rechtstreeks aan de school overgemaakt;
–    De school geeft de stagevergoeding niet direct of indirect door aan de stagiair;
–    De stageverlener zorgt voor een juiste administratieve vastlegging van de transacties.

Deze wijziging heeft staatsecretaris van Financiën de heer Weekers op 14 december 2010 -naast een aantal andere aanpassingen omtrent de loonheffing, inkomstenbelasting en heffingsaspecten van stagiairs- doorgevoerd.

Implicaties voor de stageverlener
Deze wetswijziging maakt alternatieve beloning van stagiaires aanzienlijk interessanter. De stagevergoeding die rechtstreeks aan de school wordt betaald, mag niet direct of indirect worden verstrekt aan de individuele stagiair. Daarentegen mag de stagevergoeding door de school wel worden ingezet voor groep studenten; bijvoorbeeld onder de noemer van algemene schoolse activiteiten. Hierbij kan gedacht worden aan een schoolfeest, een theatervoorstelling of een ander leuk project voor de gehele school. Maar hoe verhoudt deze alternatieve beloning zich ten opzichte van de gebruikelijke individuele stagevergoeding?

Eén (stagiair) voor allen, allen voor één (stagiair)
Een mogelijkheid is het opknippen van de stagevergoeding. Dit is een ludieke manier om gebruik te maken van de extra mogelijkheden die de heer Weekers stageverleners biedt. Een gedeelte als individuele vergoeding voor de hardwerkende stagiair en een gedeelte voor de school waardoor op een goedkope wijze leuke projecten worden gefinancierd. Dit laatste kan uiteraard in een onderliggende afspraak tussen de stageverlener en de school worden gegarandeerd.

Bron: de Staatscourant

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.