Vanaf 1 juli 2011 zal Social Return opgenomen worden als contractvoorwaarde bij aanbestedingen en inkopen vanuit de rijksoverheid met een contractwaarde boven de 250.000 euro. Uit onderzoek en casestudies bij gemeenten is naar voren gekomen dat Social Return erg in opkomst is. Het wordt steeds vaker in aanbesteding en inkopen vanuit de overheid opgenomen. De daadwerkelijke resultaten vallen in de praktijk echter tegen.
Social Return biedt mensen die zonder re-integratie ondersteuning geen zicht hadden op werk de kans om nu wel tot de arbeidsmarkt toe te treden. De rijksoverheid verplicht haar leveranciers door Social Return op te nemen als contractvoorwaarde personeel in te zetten met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt bij de uitvoering van opdrachten. Het voorstel om Social Return standaard op te nemen in aanbestedingen en inkopen is afkomstig van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij willen zo meer werk- en ervaringsplekken creëren voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Social Return wordt de komende twee jaar standaard opgenomen in opdrachten van de rijksoverheid. Gestreefd wordt naar het hanteren van een percentage van 5% per aanbesteding.. In eerste instantie wordt Social Return opgenomen in opdrachten in de diensten en werken sector, zoals schoonmaak, catering en bouwprojecten. Bij deze opdrachten worden namelijk immer personele handelingen gevraagd, leveringen bevatten doorgaans een lagere arbeidscomponent. Na twee jaar wordt gekeken naar de resultaten en op welke wijze Social Return in aanbestedingen en inkopen als structureel onderwerp opgenomen wordt.
Bron:
Pianoo