Artikel
20 dec '11
20 december '11
2 min

Sluiting 900 basisscholen dreigt

Honderden basisscholen moeten mogelijk dicht omdat er te weinig leerlingen zijn. Voor 900 basisscholen dreigt een sluiting binnen drie jaar. Dit concludeert het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO) in een rapport dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het gaat om 13% van het totaal aantal scholen in het primair onderwijs.

Opheffingsnorm afhankelijk van bevolkingsdichtheid
Een school moet de deuren sluiten als het drie opeenvolgende jaren niet voldoet aan de norm voor het minimum aantal leerlingen. Deze opheffingsnorm is afhankelijk van de bevolkingsdichtheid en het laagst mogelijk aantal is 23 leerlingen in dunbevolkte gebieden. Tussen 2004 en 2009 verdwenen al 210 scholen en naar verwachting zal het leerlingenaantal door de krimp van de bevolking nog fors verder dalen. Het aantal scholen dat moet sluiten kan nog iets meevallen omdat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap elke vijf jaar de opheffingsnorm bijstelt.

Onderwijsbond Aob maakt zich grote zorgen
Een woordvoerder van de Aob geeft aan dat ook met een kleine meevaller ten gevolge van een bijgestelde opheffingsnorm nog vele honderden scholen zullen verdwijnen. Nederland telt steeds minder kinderen. Het gevolg van sluiting van scholen is dat kinderen verder zullen moeten reizen naar school. Dit geldt niet alleen voor de krimpregio’s Noord Nederland, Zeeland en Zuid Limburg, maar ook in vele andere gebieden in het land. De Aob vindt dat schoolbesturen te laat reageren op krimp in hun regio.

Volgens de Aob moeten scholen meer samenwerken
De onderwijsbond vindt dat scholen meer moeten samenwerken. Minister van Bijsterveldt heeft in september de eisen om scholen samen te voegen al versoepeld. Daardoor is het bijvoorbeeld ook voor openbare en christelijke scholen makkelijker om samen te gaan.

Gericht op de toekomst van het onderwijs
De schoolbesturen moeten het advies van de Aob om meer samen te gaan werken ter harte nemen, zodat het een gemeenschappelijk belang wordt om voldoende onderwijsvoorzieningen in stand te houden binnen de eigen regio.

Om dit voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk om open te staan voor de culturen en achtergronden van de verschillende schoolorganisaties. Voor de kinderen zelf zal het weinig verschil maken of ze in een gecombineerde school zitten, waarin verschillende levensovertuigingen bij elkaar worden gebracht. De ouders, leerkrachten en schoolbesturen zullen dus ook hun handen ineen moeten slaan en kiezen voor de beste oplossing voor het onderwijs van hun kinderen.

Bron: Eindhovens Dagblad

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.