Artikel
16 mrt '11
16 maart '11
2 min

Regionaal aanbesteden mogelijk nieuwe aanbestedingvorm

Regionaal aanbesteden wordt aangedragen als mogelijke oplossing voor aanbestedingen onder de drempelwaarde. Waar nu nog veel onduidelijkheid heerst over de exacte invulling en vormgeving van deze aanbestedingen, zou regionaal aanbesteden de oplossing kunnen bieden. Regionaal aanbesteden verkleint de kans dat overheidsopdrachten en werkgelegenheid weglekt naar andere regio’s in Nederland of zelfs naar het buitenland. Bedrijven uit de betreffende regio krijgen voorrang bij aanbestedingsprocedures. Hierdoor wordt de werkgelegenheid vergroot en zal de leegloop in bepaalde regio’s verminderen.

Onderzoeksrapportage
Aanbestedingsambassadeur Riet Bakker heeft op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in 2010 gedurende zes maanden onderzoek gedaan naar de huidige aanbestedingswetgeving. In haar onderzoeksrapportage heeft zij oplossingen aangedragen voor knelpunten in de huidige aanbestedingswetgeving. Als oplossing voor de onduidelijkheden omtrent aanbestedingen onder de drempelbedragen heeft zij regionaal aanbesteden voorgedragen. Het betreft hier slechts een voorstel, waarbij er verder nog geen concrete invulling is gegeven aan de wet- en regelgeving omtrent aanbestedingen onder de drempelwaarde.

Proefgebieden
De provincie Limburg is in eerste instantie aangedragen als potentieel proefgebied voor regionaal aanbesteden. Het verlenen van voorrang aan plaatselijke bedrijven zou een impuls kunnen geven aan deze regio die te maken heeft met een slinkende bevolking. Volgens gemeente Bergen op Zoom is de regio West-Brabant ook een uitermate geschikt proefgebied zijn voor regionaal aanbesteden. De crisis is hier namelijk nog lang niet voorbij, voornamelijk de bouw en aanverwante sectoren bevinden zich nog in zwaar weer. In samenwerking met achttien deelnemende gemeenten uit West-Brabant willen zij dit voorstel neerleggen bij minister Verhagen van Economische Zaken.

Het onderzoeksrapport en het voorstel voor een nieuwe aanbestedingswet liggen momenteel bij de Tweede Kamer.

Heeft u vragen omtrent aanbesteden? Bekijk hier meer informatie over onze tips en trucs rondom aanbestedingen.

Bronnen:

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.