Doel van de promotiebeurs is om de vaardigheid van docenten naar een nog hoger plan te brengen. De investeringen in de ‘Promotiebeurs’ lopen in vier jaar tijd op tot 1,5 miljoen euro. Vanaf volgend jaar krijgen jaarlijks tien talentvolle leraren de kans om hun doctorsgraad te bemachtigen. "Een promotie biedt een uitstekende kans voor hoogopgeleide leraren om zich verder te blijven ontwikkelen. Dat is niet alleen gunstig voor hen zélf, maar draagt ook bij aan onderwijs van wereldklasse voor leerlingen", aldus Van Bijsterveldt.
NWO selecteert beste voorstellen
De Promotiebeurs is bedoeld om jaarlijks tien bevoegde leraren in de gelegenheid te stellen om onderzoek te verrichten in een vakgebied en onderwerp naar keuze aan een universiteit uitmondend in een proefschrift. De beurs is ingesteld voor het primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger beroeps-, en speciaal onderwijs. Leraren die in aanmerking willen komen voor de Promotiebeurs moeten een promotor zoeken en in april een eerste onderzoeksvoorstel indienen bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). De beste voorstellen worden door NWO geselecteerd. Leraren die worden toegelaten tot dit unieke promotie-traject worden vier jaar lang twee dagen per week vrijgesteld om te werken aan het promotie-onderzoek mét behoud van salaris. De werkgever ontvangt subsidie om de leraar te kunnen vervangen.
Actieplan LeerKracht van Nederland
De Promotiebeurs voor leraren is één van de maatregelen uit het Actieplan LeerKracht van Nederland. De maatregelen uit dit plan zijn gericht op het aanpakken van het lerarentekort en de versterking van de kwaliteit en de positie van leraren. Met de uitvoering van het Actieplan LeerKracht van Nederland is uiteindelijk een bedrag van ruim één miljard euro per jaar gemoeid.
Bron: Ministerie OCW