Artikel
23 apr '12
23 april '12
2 min

Principe­ak­koord over CAO gemeente­amb­te­naren

Er is een principeakkoord over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren. Dat heeft vakbond Abvakabo FNV bekendgemaakt. De onderhandelingen hebben vele maanden geduurd. De oude CAO voor de 180.000 gemeenteambtenaren liep in juni vorig jaar af.

Begeleiding van werk naar werk
In het principeakkoord zijn afspraken gemaakt over de begeleiding van werk naar werk, aldus de FNV-woordvoerder. Dat was een belangrijk onderhandelingspunt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de salarissen. De werknemers krijgen 1% loonsverhoging per 1 januari van dit jaar, dan nog eens 1% per 1 april en in augustus een eenmalige uitkering. Daarmee is koopkrachtbehoud voor de lager ingeschaalden gewaarborgd, aldus de FNV.

Modernisering
Volgens de VNG zet de nieuwe CAO in op modernisering van de arbeidsvoorwaarden. “Hiermee blijven gemeenten slagvaardig én tegelijkertijd aantrekkelijke werkgevers”, aldus de VNG. “Als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties moeten duizenden mensen herplaatst worden. Op langere termijn wordt een tekort aan werknemers verwacht door de krimpende beroepsbevolking. Tegelijkertijd verandert de inhoud van het werk: gemeenteambtenaren worden steeds meer regisseur in plaats van uitvoerder. Daarnaast staat de sector voor grote veranderingen als gevolg van digitalisering, decentralisatie van taken en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het principeakkoord biedt werkgevers en werknemers een leidraad bij deze opgaven”.

Achterban
De woordvoerder van de FNV zegt verheugd te zijn met het principeakkoord. Het akkoord is echter pas definitief als de achterban ook instemt. Dit moet nog plaatsvinden.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn