Artikel
8 feb '10
8 februari '10
2 min

Persoonsgebonden mobiliteitsbudget: toekomstmuziek of dichterbij dan gedacht?

Als het aan de meerderheid van de Nederlandse bedrijven ligt heeft elke medewerker straks een persoonsgeboden mobiliteitsbudget. Ruim 80 procent van de Nederlandse bedrijven is voor het afschaffen van de ouderwetse vormen van vervoersvergoedingen. Tot deze conclusie kwam mobiliteitsadviseur Fleet Support die dit jaar het Nationaal Mobiliteitsonderzoek uitvoerde.

Terugdringen vervoerskosten
Belangrijke redenen voor deze ontwikkeling zijn de veranderende mobiliteitswensen van medewerkers en verlangen van organisaties om de vervoerskosten terug te dringen. Het budget is te besteden aan elke denkbare vorm van mobiliteit. De hoogte hiervan is echter moeilijk vast te stellen door minimale ervaring met een dergelijk mobiliteitsbudget.

De creativiteit van de werknemer wordt met een dergelijke maatregel op de proef gesteld. Kostenreductie voor de werkgever gaat hiermee gepaard. Bij bijvoorbeeld rijzende brandstofprijzen dient de werknemer nu zelf de kosten binnen de perken te houden. Ondanks geringe ervaring met deze budgetten, wordt een kostenbesparing van 10 tot 20 procent nu al verwacht. Kostenbesparing samen met medewerkertevredenheid vormen samen de belangrijkste beweegredenen voor werkgevers om deze maatregel door te voeren.

Flexibiliteit
Flexibiliteit valt ook onder één van de voordelen die het mobiliteitsbudget aan de werkgever biedt. Toekomstige maatregelen als rekeningrijden; wijzigende loonbelasting; of het verdwijnen van milieulabels sluiten hier naadloos op aan. Daarbij streeft de tegenwoordige werknemer naar meer verantwoordelijkheid in zijn werk; het vaststellen van een budget biedt hiervoor perspectief.

Werknemers verwelkomen het initiatief evenzeer; een goede balans tussen werk en privé staat voor velen hoog op hun prioriteitslijst. Het vaststellen van budgetten biedt hen de mogelijkheid die vormen van vervoer te kiezen, die qua werk en privé het best bij de werknemer past.

Een goed mobiliteitsplan is volgens Richard Ninaber van Eyben een belangrijke voorwaarde voor een dergelijk budget; belangrijke afspraken tussen werknemer en werkgever worden hierin opgeschreven. Dit om te voorkomen dat werknemers misbruik kunnen maken van de situatie.

Bron: P&O actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.