Artikel
27 jun '12
27 juni '12
1 min

Personeel steeds duurder

Werkgevers hebben de loonkosten de afgelopen 10 jaar behoorlijk zien stijgen. Zij waren meer kwijt aan premies voor onder meer pensioen, arbeidsongeschiktheid en zorgverzekeringen voor hun personeel, aldus het Centaal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij hadden werkgevers vaker te maken met relatief duurdere werknemers, zoals hoger opgeleiden en ouderen.

Toename loonkosten
In 2011 bedroegen de gemiddelde loonkosten per gewerkt uur 30,40 euro. Ten opzichte van 2001 is dat een toename van 33 procent. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde rapport ‘Een nieuwe loonkostenstatistiek: de prijs van arbeid’ van het CBS. Als de gestegen loonkosten worden gecorrigeerd voor veranderingen in het werknemersbestand, blijft er nog een toename van 26 procent per gewerkt uur over in de laatste 10 jaar. In dezelfde periode stegen de consumentenprijzen met 20 procent, aldus het CBS.

Werkgeverspremies
Volgens het CBS bestaan loonkosten voor een steeds groter deel, inmiddels voor ruim eenvijfde, uit werkgeverspremies. Werkgevers zijn vooral meer gaan betalen aan pensioenen en zorgverzekeringen. In totaal stegen de premies met 52 procent, terwijl de lonen de laatste 10 jaar met 31 procent toenamen.

Bron: ANP/CBS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.