Artikel
22 sep '11
22 september '11
2 min

Pensioenakkoord is een feit dankzij kleine meerderheid FNV

Een sterk verdeeld FNV heeft met een kleine meerderheid ingestemd met het pensioenakkoord. Voor minister Kamp, de werkgevers en FNV-voorzitter Agnes Jongerius betekent deze uitkomst dat de AOW-leeftijd in twee stappen omhoog kan naar 67 jaar in 2025.

Belangrijk akkoord
FNV-voorzitter Jongerius is van mening dat de FNV niet anders kon dan instemmen met het pensioenakkoord, nadat minister Kamp een eindbod op tafel had gelegd.
Niet instemmen zou betekenen dat minister Kamp terug zou vallen op het regeerakkoord. Daarin staat dat de AOW-leeftijd omhoog gaat naar 66 jaar in 2020 en dat het moeilijker wordt om te sparen voor vroegpensioen.
Het bereikte pensioenakkoord verzacht een aantal maatregelen binnen het oorspronkelijke regeerakkoord.

Afspraken binnen pensioenakkoord

  • De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd gaan in 2020 van 65 naar 66 jaar. De pensioenleeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt daardoor in 2025 naar 67 jaar.
  • Het blijft mogelijk eerder te stoppen met werken, maar dan wordt de AOW-uitkering met 6,5% gekort voor ieder jaar dat iemand eerder stopt.
  • Als mensen langer doorwerken dan de vastgestelde AOW-leeftijd, krijgen ze juist een toeslag van 6,5% op de uitkering.
  • De AOW gaat vanaf 2013 – bovenop de inflatie – 0,6% omhoog. Dit moet ook mensen met een lager inkomen in staat stellen er voor te kiezen eerder met pensioen te gaan.
  • Vanaf 2020 komt er voor lagere inkomens een ouderenkorting van maximaal € 300,- per jaar.
  • De hoogte van het pensioen bij het beëindigen van de loopbaan wordt minder gegarandeerd en meer afhankelijk van de beleggingsresultaten van de pensioenfondsen.
  • De pensioenpremies worden gestabiliseerd. Ze zullen in principe niet meer verder stijgen, maar blijven ook gelijk in vette tijden voor pensioenfondsen.

Bron: De Pers

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.