Artikel
20 mrt '12
20 maart '12
2 min

Overheidssector vergrijst het snelst

Het medewerkersbestand is tussen 1990 en 2010 in alle bedrijfstakken vergrijsd. De vergrijzing is het sterkst binnen het openbaar bestuur en de overheidsdienst. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grijzer
In twintig jaar is de gemiddelde leeftijd van medewerkers in de overheidssector met zeven jaar gestegen, van 36 naar 43 jaar. Ook in de zorg, in de industrie en de financiële instellingen werden de werkenden in doorsnee flink ouder, gemiddeld met zes jaar. Over de hele linie is de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking met vijf jaar toegenomen tot 41,2 jaar.

Andere sectoren
Alleen in de landbouw en visserij (44,0 jaar) en in het onderwijs (43,4 jaar) is de gemiddelde leeftijd nu hoger dan bij bestuurders en ambtenaren. Het jongst zijn de werknemers in de horeca: gemiddeld 34 jaar. De arbeidsparticipatie van de 50 – 65 jarigen is fors gegroeid: van 35% in 1990 tot 60% in 2011. De toename was vooral sterk onder vrouwen.

Vijftigers
Uit de nieuwe cijfers van het CBS blijkt ook dat het aantal vijftigers in de werkzame beroepsbevolking bijna even groot is als het aantal dertigers, terwijl die laatste groep begin jaren ‘90 nog bijna 2,5 keer zo groot was als de vijftigers. Bij de mannen is het aantal vijftigers op de werkvloer inmiddels al groter dan het aantal dertigers.

Bron: Binnenlands Bestuur

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.