Artikel
11 jan '12
11 januari '12
2 min

Overheid: kosten stijgen sneller dan baten

De jarenlange stijging van de overheidsuitgaven voor onderwijs, zorg en veiligheid heeft lang niet altijd geleid tot betere prestaties. Dit staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat woensdag verschenen is. Hoewel op veel gebieden tussen 1995 en 2010 vooruitgang werd geboekt, ziet het er niet naar uit dat het rendement net zo hard is gestegen als de kosten, aldus het SCP. De negatieve effecten van allerlei geplande bezuinigingen zouden volgens het SCP daarom ook minder hard kunnen uitpakken dan veel mensen denken.

Resultaten
Dat de kosten sneller stijgen dan de baten, betekent niet dat er geen successen zijn geboekt. Zo helderde de politie meer zaken op, verdwenen in ziekenhuizen de wachtlijsten nagenoeg en verbeterde de veiligheid voor patiënten aanzienlijk. De kans om in een ziekenhuis om het leven te komen, daalde tussen 2003 en 2008 bijvoorbeeld met een kwart. Daarnaast werd verpleging en verzorging buiten zorginstellingen relatief gezien steeds goedkoper: de relatieve kosten daalden tegen de trend in met 1 procent per jaar.

Publieke diensten
De prijs die voor publieke diensten werd betaald, steeg in de onderzochte jaren telkens een paar procent meer dan de inflatie, terwijl de gemiddelde arbeidsproductiviteit daalde. De reële kosten namen dus veel sterker toe dan de productie. Dat komt onder meer doordat het personeelsbestand fors groeide. In het basisonderwijs is bijvoorbeeld veel geld gestoken in extra personeel en kleinere klassen. In de schoolprestaties is daar echter niets van terug te zien. Ook bij politie en justitie stegen de kosten. Hoewel er meer zaken werden opgelost, bleven burgers ontevreden over de hoeveelheid blauw op straat.

Burgers en mensen die in de onderzochte sectoren werken, zagen weinig tot geen kwaliteitsverbeteringen. Volgens het SCP is dat deels terecht, het oordeel kan echter ook gekleurd zijn doordat in de media over het algemeen de nadruk wordt gelegd op dingen die fout gaan.

Bron: ANP

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.