Artikel
20 jan '15
20 januari '15
2 min

Overeenkomst tussen vroege en latere werkervaringen beïnvloedt prestaties

Onderzoek van de Universiteit van Toronto laat zien dat het voor het succes van een werknemer belangrijk is dat de economische omstandigheden waaronder hij zijn carrière start, overeenkomen met de omstandigheden waaronder hij later werkt. De onderzoekers concluderen dit op basis van personeelsgegevens en enquêtes met werknemers van twee technologiebedrijven met een laag personeelsverloop.

Het succesvol presteren hangt volgens de studie niet samen met het starten in economisch goede of juist slechte tijden. Van belang is in hoeverre de economische omstandigheden waaronder iemand zijn loopbaan start, lijken op de omstandigheden waarin hij of zij later werkt.

Economische omgeving

Uit eerder onderzoek bleek al dat iemands werkvaardigheden op de lange termijn kunnen worden gevormd door de economische omgeving waarin hij of zij begint. Volgens sommige onderzoekers doen werknemers die beginnen bij hoog conjunctuur het beter op de lange termijn omdat ze door de gunstige werkomstandigheden hun vaardigheden en reputatie goed hebben kunnen ontwikkelen. Anderen stellen dat juist degenen die bij economische tegenwind starten het beter doen omdat ze hebben geleerd flexibel te zijn.

Grote veranderingen

De onderzoekers uit Toronto stellen dat beide groepen (de magere- en vette-tijden-medewerkers) later in het nadeel kunnen zijn bij een duidelijke verandering van omstandigheden. “We kunnen niet echt zeggen dat de ene groep beter is dan de andere”, aldus Andras Tilcsik, assistent professor strategisch management aan de Universiteit van Toronto. De ‘vette-tijden-medewerker’ is mogelijk niet zo bedreven in het uitbreiden van projecten als het minder gaat. De ‘magere-tijden-werknemer’ is wellicht niet soepel genoeg om het tempo bij te houden als een bedrijf overschakelt naar een hogere versnelling.

Overeenkomsten

Uit het onderzoek blijkt echter dat werknemers met overeenkomsten tussen hun vroege en latere werkomstandigheden beter presteren. Wellicht komt dat omdat ze starten tijdens een meer gangbare periode, dus niet tijdens een economische piek of economisch dal.

Extremen opvangen

Bedrijven kunnen volgens Tilcsik hun werknemers helpen om de ‘vloek van extremen’ te vermijden. Dit kan door de werkervaring van beginnende werknemers divers te maken. Dat geeft hen de gelegenheid werk te proberen dat meer lijkt op werk bij normale omstandigheden. Degenen die binnenkomen in tijden van overvloed kunnen naast de snellere projecten worden ingezet bij tragere projecten. Daarnaast kunnen bedrijven degenen die gestart zijn in een magere periode snel inzetten in de snellere projecten zodra het werk zich weer begint op te hopen.

Bronnen: EurekAlert!, Express.be

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.