Artikel
3 aug '12
3 augustus '12
2 min

Onderhands aanbesteden, kiezen voor lokale partners en kwaliteit

Organisaties zouden meer onderhands moeten aanbesteden. Dit is goed voor de lokale werkgelegenheid, het lokale bedrijfsleven, en werkt kwaliteitsverhogend voor  de uitvoering van de werkzaamheden. Deze conclusie trekt Bouwend Nederland.

Openbaar of onderhands aanbesteden?
Veel gemeenten denken dat ze hun opdrachten altijd openbaar dienen aan te besteden. Dit is echter helemaal niet het geval. Zo dienen werken pas boven de 5 miljoen euro (richtlijn 2012) aanbesteed te worden en leveringen of diensten als de opdrachtwaarde meer dan 200.000 euro (richtlijn 2012) bedraagt. Publieke organisaties nemen in hun inkoopbeleid echter vaak strengere regels op dan nodig, waardoor ze eerder verplicht zijn (openbaar) aan te besteden. Vaak is achterliggende gedachte dat ze te allen tijde willen voorkomen beschuldigd te worden van vriendjespolitiek door opdrachten aan lokale partijen te gunnen.

Door opdrachten onderhands aan te besteden krijgt het lokale bedrijfsleven wel een kans en wordt kwaliteit in plaats van prijs belangrijk. De gemeente Emmen heeft hierin de eerste stap gezet door alleen werken boven de 2 miljoen euro openbaarbaar aan te besteden. Hierdoor vallen 90% van de aanbestedingen in de bouw voor de gemeente Emmen onder de openbare aanbestedingsgrens en worden ze meervoudig onderhands, lokaal aanbesteed. De gemeente Emmen wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

Kwaliteit
Niet alleen in de bouwsector, maar ook in ons vakgebied van HRM-dienstverlening zou meer gebruik gemaakt kunnen worden van de onderhandse aanbestedingsprocedure. Openbare aanbestedingen vragen veel tijd en mankracht, zowel voor de aanbestedende dienst als voor de inschrijvende partijen. Daarnaast blijkt dat het onderdeel prijs steeds vaker een té grote invloed heeft op de uiteindelijke gunning. Door te kiezen voor een onderhandse aanbestedingsprocedure kunt u op basis van ervaring, de voor u beste partijen verzoeken om een offerte uit te brengen. Dit kunnen uiteraard grote landelijke partijen zijn, maar natuurlijk net zo goed die lokale speler op de hoek van de straat waar u al jaren naar tevredenheid mee samenwerkt.

Bron:
www.veluweland.nl
www.bouwendnederland.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.