Artikel
22 sep '10
22 september '10
2 min

Onderbezetting in de zorg

In de zomermaanden wordt de onderbezetting in de zorg "pijnlijk duidelijk", aldus de woordvoerdster van NU'91. NU'91 is de beroepsorganisatie van verpleegkundigen. Op het online meldpunt van de organisatie zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Het meldpunt is afgelopen woensdag gesloten. Het grootste gedeelte van de meldingen is, net als vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen.

Dit jaar steeg het aantal meldingen over ziekenhuizen flink ten opzichte van 2009. Volgens de woordvoerster komt dat omdat vorig jaar operatiekamers gesloten werden of dagbehandelingen niet doorgingen. Dit jaar moesten alle afdelingen openblijven, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben, liet de woordvoerster weten. In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg. Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak, aldus de zegsvrouw.

Het onlinemeldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten, zei de zegsvrouw. Ook vorig jaar kwamen er ruim duizend meldingen binnen vanuit zorginstellingen. NU’91 gaat de meldingen bundelen en stapt ermee naar de werkgevers om te praten over maatregelen die moeten leiden tot betere bezetting.

Bron: P&O Actueel

Neem eens een kijkje op DriessenJobs; de online vacaturebank, specifiek gericht op zorg, overheid en onderwijsvacatures. Zowel werkgevers als kandidaten kunnen hier hun weg vinden naar de juiste match.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.