Artikel
6 apr '11
6 april '11
2 min

Nooit te oud om te leren, promovendus van 89 jaar

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert volgende maand de voor zover bekend oudste Nederlander ooit die zijn proefschrift zelf zal verdedigen. Het is de 89-jarige Gerrit Deems, die een studie heeft gemaakt van het leven van priester Alphons Ariëns, oprichter van de katholieke arbeidersvereniging.

Dat heeft de Nijmeegse universiteit donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Gelderlander. Deems, die in november 90 jaar wordt, studeerde na zijn pensionering af in de filosofie en de theologie. Na de promotie is Deems doctor in de theologie. Daarmee is hij het levende bewijs dat je nooit te oud bent om te leren.

Proefschrift

Deems heeft ruim 15 jaar aan zijn proefschrift gewerkt. Hij beschouwt de promotie als de afsluiting van een leven lang studeren, liet hij donderdag weten. Zijn motivatie om te leren gaat aanzienlijk verder dan de gemiddelde professional binnen de overheid of in het onderwijs. Uit recentelijk onderzoek van Driessen en TNS Nipo bleek namelijk dat boven de 55 jaar, nog maar 14% een behoefte heeft aan een opleiding.

De aanstaande jonge doctor is overigens niet de oudste die ooit in Nederland een proefschrift schreef. Dat was de 92-jarige classicus Han Douwes, die echter een week voor hij zijn onderzoek in het openbaar aan de Universiteit van Amsterdam kon verdedigen, ziek werd.

Het bestuur van de UvA besloot hem zonder openbare verdediging toch zijn bul te overhandigen op zijn ziekbed. Douwes, die vermoedelijk de oudste promovendus ter wereld was, overleed in 2001 op 93-jarige leeftijd.

Meer informatie
Bent u zelf 89 jaar (of jonger) en wilt u werken aan uw verdere ontwikkeling? Bekijk dan de speciale website www.driessenopleidingen.nl. Daar vindt u meer dan 100 praktijkgerichte opleidingen, speciaal voor de publieke sector.

Bron: ANP  / nu.nl