Artikel
30 jan '12
30 januari '12
2 min

Nog 51 ziekenhuizen in Nederland?

Als het aan de Regieraad ligt blijven er in de toekomst in Nederland 51 volwaardige ziekenhuizen, zogenoemde ‘kernziekenhuizen’, over. Dit zijn volledig uitgeruste ziekenhuizen met een intensive care op minimaal level 2 niveau. Om deze ziekenhuizen liggen dan ‘satellietziekenhuizen’ waar laagcomplexe, planbare zorg plaatsvindt. Ziekenhuizen die nu een level 1 intensive care hebben, komen daarvoor in aanmerking. In deze ziekenhuizen zou slechts een eenvoudige beademingsfunctie overblijven voor noodgevallen.  

Meer fusies
Dit schrijft de Regieraad in een uitgebracht rapport over de verdeling van complexe zorg in Nederland. Deze verandering vergt landelijke regie en zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot meer ziekenhuisfusies, aldus de raad. Voorzitter Pieter Vierhout: “Je ziet al dat ziekenhuizen intensief samenwerken, maar mijn ervaring is dat dit uiteindelijk niet werkt. Verschuiving van geldstromen en verschillende groepen specialisten die met elkaar samenwerken: het leidt tot onoverzichtelijkheid. De enige manier om dit goed te doen is via een fusie.”

Bereikbaarheid
De basis van de herverdeling vormt het niveau van de intensive care afdeling, die bepalend is voor de complexiteit van de behandelingen die in het ziekenhuis plaatsvinden. Nederland is verdeeld in elf traumaregio’s. De regieraad schetst dat in elke regio kernziekenhuizen komen die hoog complexe zorg bieden, met daaromheen een of meer satellietziekenhuizen die zich richten op laagcomplexe zorg. De herverdeling heeft tot gevolg dat een op de veertig patiënten niet meer binnen 45 minuten een ziekenhuis met intensive care kan bereiken. Met moderne ambulancezorg is het volgens de raad echter mogelijk om mensen te stabiliseren en over langere afstanden te vervoeren. “Daarnaast is het soms beter om een kwartier langer in een ambulance te liggen naar een centrum met betere zorg”, vindt Vierhout.

Kwaliteit
De huidige 91 ziekenhuizen bieden nu nog vrijwel alle typen zorg aan, terwijl het gemiddeld aantal patiënten per behandelsoort relatief klein is. Dit leidt tot steeds meer discussies over kwaliteit. Vierhout: “De werkvloer bepaalt het ziekenhuis van de toekomst. Op dit gebied zijn er enorme veranderingen gaande. Zo zullen behandelingen steeds korter duren. In de kernziekenhuizen liggen in die toekomst de echt zieke mensen. Omdat je op minder locaties hooggespecialiseerde zorg aanbiedt, wordt de zorg als geheel efficiënter en goedkoper.”

Bron:  Zorgvisie

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.