Artikel
20 apr '11
20 april '11
2 min

Nieuwe medewerkers gemeenten staan vaak voor verrassingen

Medewerkers die bij een gemeente gaan werken komen niet altijd met gemeentelijke werkervaring binnen. Dat kan nogal eens tot ‘verrassingen’ leiden bij de nieuwe collega’s. De politieke verhoudingen en de rechten en plichten van een ambtenaar zijn niet altijd helemaal duidelijk en men vraagt zich vaak af waarom het allemaal zo ingewikkeld moet met alle regels en procedures. Dan is er ook nog het vakjargon en de verschillende verantwoordelijkheden en rollen die de gemeentesecretaris, de burgemeester, het college en de gemeenteraad hebben. Gevolg: medewerkers kunnen zich verloren voelen in deze nieuwe organisatie.

De druk van een voorbeeldfunctie
Dit gebrek aan kennis zorgt vaak voor verschillende problemen. Niet alleen de motivatie van de medewerker zelf heeft eronder te leiden, de nieuwe ambtenaar heeft ook (net zoals zijn collega’s) een voorbeeldfunctie en wordt geacht naar de hoogste integriteitnormen te handelen.  Logisch ook, want de meeste ambtenaren hebben te maken met persoonlijke informatie van burgers en bedrijven, waar ze discreet mee om moeten gaan.

Een ambtenaar moet zich bewust zijn van het feit dat aan zijn handelen of juist het nalaten risico’s verbonden zijn. Ambtenaren nemen beslissingen die de belangen van burgers en bedrijven raken, of ze oefenen daar invloed op uit. Hierbij kun je denken aan het verstrekken van vergunningen, het aanbesteden en inkopen van diensten en het houden van toezicht en het handhaven van wetten en regels. Al deze handelingen en beslissingen kunnen leiden tot rechtszaken, als de procedures niet gevolgd worden en geen rekening wordt gehouden met de regelingen en verschillende verantwoordelijkheden en rollen van de gemeentesecretaris, de burgemeester, het college en de gemeenteraad.

Werken met plezier
Bij Driessen zijn we niet de enige die dit signaleerden. Chris de Regt, senior P&O adviseur van de gemeente Valkenswaard, heeft er zelfs een boekje over geschreven getiteld ‘P&O in gemeenteland’ De inleiding van het boek verwoordt het bovenstaande uitstekend “Welkom. Welkom in het land van regels, voorschriften en procedures. Welkom in ambtenarenland”. Het doel van zijn publicatie om nieuw (jonge) medewerkers te helpen snel hun draai te vinden binnen elke gemeente in Nederland. Zoals hij zelf aangeeft is de gemeente een bijzonder dynamische organisatie waar je met veel plezier kunt werken.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.