Artikel
3 apr '09
3 april '09
2 min

Negatief advies over verhoging pensioenpremie ABP

De premieverhoging van het ABP kan volgens minister Bos van Financiën leiden tot een tegenvaller van maximaal 600 miljoen euro voor de overheid. De overheid heeft als werkgever het bestuur van pensioenfonds ABP negatief geadviseerd over verhoging van de premies voor ambtenaren en onderwijspersoneel, zei Bos dinsdag in de Tweede Kamer. In tegenstelling tot het kabinet hebben de vakbonden volgens Bos wel ingestemd met een extra bijdrage van ambtenaren en leraren om de pensioenuitkeringen zeker te stellen. Maar volgens Bos is dat niet nodig nu fondsen van het kabinet vijf jaar de tijd krijgen voor hun herstelplan. Het is volgens hem voldoende als bij het ABP de pensioenen worden bevroren door niet te indexeren, waardoor niet gecorrigeerd wordt voor inflatie en/of loonontwikkeling.

Gevolgen verhoging pensioenpremies
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zegt dat de verhoging van de premie zoals nu omschreven in het herstelplan, kan leiden tot ontslagen bij de overheid.

Naast extra kosten voor de overheid heeft een verhoging van de pensioenpremies volgens de minister een negatief effect op de koopkracht van ambtenaren en leraren. ‘Het is het onafhankelijke bestuur van het ABP dat meent dat dit nodig is. Tegenover de premieverhoging staat wel dat mensen meer zekerheid krijgen over de pensioenen die worden uitgekeerd’, aldus Bos.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.