Artikel
24 mei '12
24 mei '12
2 min

Nederlandse lonen behoren tot de hoogste van de wereld

Werknemer zijn in Nederland is zo slecht nog niet. De Nederlandse lonen behoren namelijk tot de hoogste in de wereld, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard in 2011 in 23 landen. Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft.

West-Europa
In West-Europa liggen de lonen relatief hoog als wordt gekeken naar andere werelddelen. Samen met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, neemt Nederland de koppositie in. Buiten Europa springt Zuid-Afrika eruit met relatief hoge lonen.

Hamburgers
Stichting loonwijzer doet in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden. Om een goede internationale vergelijking te kunnen maken tussen de landen, wordt in dollars gerekend. Om vervolgens de koopkracht in te kunnen schatten, wordt ook gekeken hoeveel hamburgers iemand van zijn uurloon kan kopen in eigen land.

Britse leidinggevenden kunnen hun buik vol eten met hamburgers. Zij kunnen van hun uurloon 4,8 hamburgers kopen. De Nederlandse leidinggevende moet het met 4 hamburgers doen. Als dit wordt vertaald naar het netto uurloon, dan verdient een Nederlandse leidinggevende gemiddeld 16,20 dollar netto per uur en Britse leidinggevenden verdienen gemiddeld 17 dollar netto per uur.

Administratieve medewerkers verdienen in Nederland 11,80 dollar netto per uur. Hiermee staat Nederland op nummer 1 in West-Europa. Duitse collega’s moeten het doen met een tweede plek. Zij verdienen netto 11,30 dollar per uur.

Bron: www.loonwijzer.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.