Artikel
15 dec '09
15 december '09
2 min

Nederlandse burgemeesters delen kennis in Kopenhagen

De burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Job Cohen (Amsterdam) hebben in Kopenhagen hun eigen klimaattop. Samen met ongeveer 80 andere burgemeesters uit heel de wereld zullen zij in het stadhuis van Kopenhagen discussiëren en vooral kennis uitwisselen op het gebied van het beteugelen van de klimaatproblemen. Deze top voor burgemeesters is volgens de organisatie minstens zo belangrijk als de top voor de wereldleiders. De bijdrage die steden kunnen leveren aan de oplossing van klimaatproblemen wordt vaak onderschat.

Een overgroot gedeelte van de wereldbevolking leeft in steden. In totaal zorgen steden voor 80 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. Het is dus zeer relevant om burgemeesters bij deze vraagstukken te betrekken.

Van Aarsten zal tijdens een sessie over watermanagement de zeewaterwarmcentrale in de Haagse wijk Duindorp toelichten. Hier wordt op een slimme manier warmte ontrokken uit zeewater om woonhuizen te verwarmen. Cohen zal pronken met het Amsterdamse fietsbeleid, de inzet van elektrisch vervoer en het stadswarmtesysteem.

Om al een beetje in de sfeer te komen, is afgelopen zaterdag de Kopenhagen Express vertrokken uit Amsterdam en heeft tijdens zijn reis de belangrijkste klimaatsteden van Nederland aangedaan. De rit had een uitgebreid programma met debat en muziek. De trein is ’s avonds met onder meer minister Jacqueline Cramer (VROM) richting het einddoel vertrokken: Kopenhagen. Op de klimaattop voor burgemeesters zijn onder meer delegaties aanwezig uit Hongkong, Rio de Janeiro, Moskou, Taipei, Sydney en New York
Bron: InOverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.