Artikel
13 apr '15
13 april '15
2 min

Natuurlijke werkomgeving is goed voor welzijn, productiviteit en creativiteit

Natuur op de werkvloer zorgt voor vijftien procent meer welzijn, vijftien procent hogere creativiteit en zes procent hogere productiviteit. Zo komt naar voren uit onderzoek van Interface, een fabrikant van modulaire vloerbedekking.

Het onderzoek vond plaats onder 7600 kantoormedewerkers uit zestien landen uit Europa, Noord- en Zuid-Europa en Azië. Van de respondenten geeft 47 procent aan geen natuurlijk daglicht op hun werkplek te hebben. Bijna 58 procent heeft geen planten in de werkomgeving. Wat de productiviteit betreft, heeft 39 procent van de ondervraagden een voorkeur voor een eigen kantoorruimte. Van de ondervraagden denkt 36 procent productiever te zijn in een open kantoorruimte.

Natuurlijke werkruimtes

“Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Het hebben van werkruimtes met natuurlijke elementen zoals planten, zonlicht en natuurlijke elementen en kleuren wordt daarmee steeds belangrijker”, stelt Geanne van Arkel van Interface.

Daglicht

In Nederland is voor maar liefst 55 procent van de respondenten daglicht favoriet met betrekking tot de ideale werkplek. 24 procent heeft echter geen natuurlijk daglicht en vier procent heeft zelfs geen raam op de werkplek. Voor 32 procent van de ondervraagden is een rustige werkomgeving het belangrijkst en voor 22 procent echte planten. 16 procent beschouwt heldere kleuren als belangrijkste kenmerk van de favoriete werkplek en 14 procent natuurlijke materialen.

Eigen kantoorruimte

41 procent van de Nederlandse respondenten voelt zich meer productief in een eigen kantoorruimte. Maar 17 procent van de werknemers ervaart het werken in een open kantoortuin als het meest productief. De Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 33 uur per week op kantoor aanwezig.

Bronnen: Zakelijk.nl, HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.