Artikel
24 feb '11
24 februari '11
2 min

Mogelijk verhoging werkkostenforfait in 2012

In het voorjaar van 2011 zal de Tweede Kamer zich buigen over het wetsvoorstel om het uniforme loonbegrip in te voeren. Op dit moment zijn er verschillen tussen de grondslagen voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen, de premieheffing werknemersverzekeringen en de Zorgverzekeringswet. Deze grondslagen zouden bij aanname van het wetsvoorstel worden geüniformeerd. Hiermee wordt de loonaangifteketen bij de belastingdienst en het UWV efficiënter, wordt het loonstrookje van werknemers eenvoudiger en kan er zodoende bespaard worden op administratieve lasten.

De invoering van het uniforme loonbegrip heeft gevolgen voor de werkkostenregeling. Wanneer het uniforme loonbegrip wordt ingevoerd, zal namelijk het werkkostenforfait (het percentage van de totale loonsom dat onbelast aan medewerkers kan worden vergoed) stijgen van 1,4% naar 1,5%. Deze verhoging is nodig omdat de ZVW-premie die de werknemer nu betaalt, van de salarisstrook verdwijnt. De werkgever is wettelijk verplicht om de ZVW-premie van de werknemer te vergoeden. Bij invoering van het uniforme loonbegrip vervalt dan ook de vergoeding van de werkgever. De consequentie hiervan is dat de totale loonsom van de organisatie uiteindelijk lager zal uitvallen. Door het werkkostenforfait te verhogen met 0,1% wil de overheid dit verschil compenseren.

Meer informatie
Driessen heeft een speciale webpagina aangemaakt over de werkkostenregeling. Hier vindt u alle informatie over en oplossingen voor de werkkostenregeling.  Bekijk de werkkostenregeling pagina

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.