Artikel
27 aug '12
27 augustus '12
2 min

Meevaller voor kunst- en cultuursector

Een jaar geleden werd ervan uitgegaan dat gemeenten en provincies tussen 300 en 600 miljoen euro zouden gaan besparen op cultuur, nu blijkt het te gaan om 240 miljoen. Een relatieve meevaller voor de kunst- en cultuursector.

In het nieuws
Op 10 juni 2011 luidde de kop in het nieuws “Bezuinigingen cultuur: hardste klappen bij theater en beeldende kunst”. Dit was als gevolg op de plannen die staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur bekend had gemaakt. Vandaag, op 24 augustus 2012, klinkt er meer hoop voor de kunst- en cultuursector. De bezuinigingen blijken mee te vallen. Dit komt vooral omdat gemeenten aanzienlijk minder bezuinigen dan Het Rijk.

Subsidie Rijk
Het Rijk bezuinigt 24 procent op de kunsten: van 990 miljoen euro naar 752 miljoen. Het geld wordt vooral weggehaald bij de podiumkunsten en de beeldende kunst.

Subsidie Gemeenten
De gemeenten zijn en blijven de grootste subsidiegever aan kunst en cultuur. Nu trekken ze er bijna 2 miljard euro voor uit. Dat wordt 1,8 miljard; bijna 9 procent minder dan nu. De verschillen tussen de gemeenten zijn groot: zo bezuinigt Rotterdam 20 procent, terwijl er in Maastricht juist 10 procent meer te besteden valt.

Eigen inkomsten
Naast de verkregen subsidies van het Rijk en de Gemeenten verkrijgen ze ook inkomsten uit eigen ticketverkoop van voorstellingen. De verwachting is dat, als gevolg van de afname van het aantal voorstellingen in de podiumkunsten, 25 miljoen euro minder aan eigen inkomsten zal binnenkomen.

Bron: Volkskrant

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.