Waarom is het toch soms zo ongelofelijk lastig om bepaalde veranderingen door te voeren binnen de werksfeer? Overdreven commentaar op beleidsnota's en plannen, felle discussies tijdens vergaderingen, of zelfs een complete boycot van plannen doordat medewerkers bewust afwezig zijn bij een belangrijke meeting. Het antwoord is net zo schokkend als interessant: de angst van medewerkers voor de dood wordt onderschat.
Deze verklaring wordt gegeven in een artikel van Harvard Business Review. Elk mens is op te hoogte van het feit dat men ooit zal sterven. Wat men niet weet is dat wij mensen onbewust veel energie stoppen om de gedachte aan deze sterfelijkheid te onderdrukken. Wat ons hierbij helpt zijn drie buffers:
– consistentie: dit zorgt ervoor dat wij de wereld zien als geordend, voorspelbaar, vertrouwd en veilig;
– gerechtigheidsstandaarden: hierdoor wordt bepaald wat goed en eerlijk is;
– cultuur: hierdoor hebben wij het gevoel dat we participeren in een groot gemeenschappelijk eindeloos systeem.
Door een verandering voelt een gemiddelde medewerker zich ernstig bedreigd; alle buffers worden immers aangetast. Een natuurlijke reactie is dan: hevig verzet of vluchten.
Implicaties voor de HR-professional
Uiteraard verschaft deze constatering de HR-professional inzicht in dit specifieke cognitief proces en de hieruit voortvloeiende gedragingen van medewerkers. Met deze kennis in pacht kan bij veranderingen worden ingespeeld op deze gevoelens van angst en bedreiging. Het lijkt een open deur, maar nog nooit eerder is aangetoond dat een verandering zo’n impact heeft op in dit fundamenteel gevoel: de drang tot overleven. Bij het formuleren van een aanpak kan nu ook handig gebruik worden gemaakt van de drie buffers.
Het is van belang om ruim voordat de verandering zal plaatsvinden medewerkers alvast kennis te laten maken met facetten van de verandering. Hierdoor geef je de medewerkers kans om te acclimatiseren en een nieuwe safe zone te creëren. Geef veel aandacht aan de informatievoorziening en trainingsprogramma’s. Erg belangrijk hierbij: wees consistent. Als de planning wordt gewijzigd of het beeld van het toekomstige eindresultaat wordt bijgesteld, dient een gedetailleerde verklaring te volgen.
We kunnen de dood niet tegenhouden, maar goed leiderschap kan ervoor zorgen dat medewerkers er op de werkvloer zo min mogelijk aan worden herinnerd.
Bron: Harvard Business Review