Artikel
24 aug '12
24 augustus '12
2 min

MBO-er vanaf 2020 geen verpleegkundige meer

De zorgsector is constant aan verandering onderhevig. Het project V&V2020 is in het leven geroepen om de veranderingen voor verpleegkundigen en verzorgenden proactief te lijf te gaan. Het project illustreert de noodzaak van competentiemanagement in de zorg.

Nieuwe beroepsprofielen
Het ministerie van VWS heeft in samenwerking met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) het project V&V2020 in het leven geroepen. De informatie van dit project is gebruikt voor het opstellen van nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. De beroepsprofielen die nu gehanteerd worden dateren uit het jaar 1999/2000. Deze verouderde beroepsprofielen komen onvoldoende tegemoet aan de behoeften van de patiënt van de toekomst. Een actualisering en opwaardering van het ‘beroepenhuis’ van verpleegkundigen en verzorgenden was dringend noodzakelijk.

MBO-er geen verpleegkundige
In de huidige beroepsprofielen vallen onder de beroepstitel “verpleegkundige” zowel MBO als HBO opgeleide zorgprofessionals. Volgens de nieuwe beroepsprofielen zal de beroepstitel verpleegkundige vanaf 2020 alleen voor de professional met een HBO opleiding van toepassing zijn. De professional met een MBO opleiding zal vanaf 2020 de beroepstitel ‘zorgkundige’ krijgen. Sommige veldpartijen en vakgenoten beschouwen dit als een degradatie voor de MBO zorgprofessional.

‘Nieuwe profielen doen recht aan alle niveaus’
Het bestuur en de ledenraad van V&VN hebben zich begin augustus achter het advies van het project V&V2020 geschaard. V&VN-voorzitter Henk Bakker zegt: “V&VN is blij dat de stuurgroep heeft gekozen voor een concept waarin recht wordt gedaan aan zorgprofessionals op alle niveaus. Wij geloven juist dat het profiel van de zorgkundige nieuwe mogelijkheden biedt voor zorgverleners die zich richten op specifieke groepen patiënten. Door de enorme toename van burgers met één of meerdere chronische ziekten en de grote behoefte aan gecoördineerde zorgverlening in de toekomst, biedt juist het beroep van zorgkundige veel perspectief. Ook voor verzorgenden biedt het nieuwe beroepsprofiel nieuw carrièreperspectief”.

Competentiemanagement
Het project V&V2020 illustreert de noodzaak van competentiemanagement in de zorg. Zorginstellingen mogen zich regelmatig afvragen of het gehanteerde ‘functiehuis’ klaar is voor de toekomst. Wanneer een organisatie weet welke competenties de medewerkers in huis hebben kunnen zij hen gerichter inzetten, specialistische taken geven en stimuleren tot zelfontwikkeling. Driessen kan u hierin ondersteunen. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Michel van Hoeij, manager HR-solutions via 0492 – 50 66 66 of michel.vanhoeij@driessen.nl.

Bron: venvn.nl, managementkennisbank.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.