Artikel
20 apr '12
20 april '12
1 min

Lid van een gemeenteraad óf een waterschap

Leden van het algemeen bestuur van een waterschap kunnen binnenkort niet langer ook nog eens lid van een gemeenteraad zijn. Andersom kunnen gemeenteraadsleden niet langer tegelijk lid zijn van het algemeen bestuur van een waterschap.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft hiertoe besloten om belangen- en loyaliteitsconflicten te voorkomen, omdat gemeenteraadsleden binnenkort als kiezers de samenstelling van waterschapsbesturen mogen bepalen.

Nieuwe wijze waterschapsverkiezingen

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de huidige wijze van verkiezen – door alle Nederlanders per brief – wordt vervangen door indirecte verkiezingen via de gemeenteraden. Het kabinet vindt het van wezenlijk belang dat er goede democratische controle is op de besteding van de waterschapsbelastingen. ‘Maar steeds wanneer er verkiezingen zijn, ontstaat een discussie over het bestaansrecht van de waterschappen en blijkt dat de kiezer weinig belangstelling heeft voor de waterschapsverkiezingen’, stelt het kabinet. Vandaar dat voor een nieuw systeem gekozen is.

De eerste indirecte verkiezingen zijn kort na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Bron: VNG Magazine

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.