Artikel
1 mrt '11
1 maart '11
2 min

Leerkrachten willen liever flexibel werken dan een hoger salaris

Uit een onderzoek van IT-dienstverlener RAET blijkt dat voor zes op de tien werknemers in het onderwijs, flexibele werktijden en uitgebreide opleiding- en loopbaanmogelijkheden de grootste bijdrage leveren aan hun werkplezier en prestaties. Slechts een kwart van de ondervraagden heeft liever meer salaris of een bevordering naar een hogere schaal.

Landelijke discussie
Het onderzoek is gehouden onder 1400 bezoekers van de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling (NOT), de grootste vakbeurs voor professionals in het po-, vo- en mbo-onderwijs. Volgens Sander Kars, Segmentmarketeer Onderwijs bij RAET, komt de behoefte aan flexibele werktijden en een betere balans tussen werk en privé overeen met actuele trends in het Nederlandse onderwijs. Binnen onderwijsinstellingen wordt steeds meer gediscussieerd over het invoeren van flexibele lestijden. De invoering van taakstellingen, een andere recente discussie in het onderwijs, wordt door medewerkers in het onderwijs als veel minder belangrijk ervaren.

Flexibele werktijden zijn schaars
Flexibele werktijden zijn in de onderwijssector echter schaars. TNS NIPO heeft in oktober 2010 een onderzoek uitgevoerd naar flexibel werken, in opdracht van de ministeries van OCW (Onderwijs) en van VWS (Volksgezondheid). De resultaten van het onderzoek laten zien dat slechts 24 procent van de medewerkers in het onderwijs momenteel flexibel werkt. Het onderzoek van TNS NIPO toont aan dat flexibel werken leidt tot minder stress, minder files, meer betaald werk en minder beroep op kinderopvang.

“Goede, tevreden medewerkers zijn de basis voor het succes van onderwijsinstellingen. In een tijd waarin de roep om het behoud van kwalitatief onderwijs luider en publieker wordt, is het voor HR-afdelingen steeds belangrijker om te luisteren naar de wensen van de medewerkers,” zegt Sander Kars. “HR-afdelingen kunnen pas echt toegevoegde waarde leveren, wanneer zij ook de issues in het primaire proces doorgronden en in hun HR-beleid hierop aansluiting vinden”.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.