Artikel
23 aug '11
23 augustus '11
2 min

Kerstpakket tot € 70 fiscaal vriendelijk

Bezuinigingen en de invoering van de werkkostenregeling kunnen gevolgen hebben voor de gewaardeerde kerstpakketten. Maar de belastingdienst heeft goed nieuws voor iedereen die dacht het dit jaar zonder ragoutbakjes, ingeblikte champignons of lang houdbare paté te moeten doen. Werkgevers mogen per kalenderjaar tot een bedrag van € 70 in natura (zoals het kerstpakket) fiscaalvriendelijk schenken aan hun medewerkers.

Zolang de waarde van het geschenk in het economisch verkeer (inclusief BTW) niet meer bedraagt dan € 70 hoeft de medewerker daar dus geen belasting over te betalen. Ook wanneer u meerdere geschenken per kalenderjaar verstrekt, kan worden volstaan met 20% eindheffing, mits de soms van de waarde maar onder het bedrag van € 70 blijft. Over het bedrag waarop u deze eindheffing toepast, hoeft u geen premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw te betalen.

Gaan de verstrekkingen boven de grens van € 70 uit, dan kan het meerdere worden belast tegen het gebruteerde tabeltarief. Het gebruteerde tabeltarief mag u alleen toepassen als het geschenk niet meer waard is dan € 136 en u voor niet meer dan € 272 op jaarbasis aan de werknemer heeft geschonken. Voorkom dus dat het geschenk te duur (boven de € 136) uitvalt, waardoor u het gebruteerde eindheffingstarief niet kunt toepassen. Geef uw werknemer liever twee keer een minder duur geschenk.

Bron: P&O actueel