Artikel
6 jan '11
6 januari '11
2 min

In 2010 zijn maar liefst 785 wethouders vervangen

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat bijna achthonderd wethouders in het verkiezingsjaar 2010 voor, tijdens of na de collegeonderhandelingen tijdelijk of definitief zijn vervangen. Nederland telt in totaal 1480 wethouders.

Formatie
De formatie van de nieuwe colleges na de raadsverkiezingen van 3 maart betekende de vervanging van 685 wethouders. Zij werden opgevolgd door een wethouder van een andere partij (475 keer) of door een partijgenoot (210 keer). Daarnaast werd door 70 wethoudersposten vanwege bezuinigingen een streep gezet en verdwenen er ruim dertig wethoudersposten vanwege gemeentelijke herindeling.

Vertrouwensconflict
Tussentijds moesten veertig wethouders vanwege een politiek vertrouwensconflict het veld ruimen. Na de formatie waren dat er 28. Dat is bijna net zo weinig als in 2002, toen er na de collegevorming 25 wethouders vanwege een politiek conflict tussentijds moesten vertrekken.

Ander werk
Wethouders vertrokken ook om andere redenen, zoals het aanvaarden van een andere werkkring zowel binnen (burgemeester of Kamerlid) als buiten de politiek. Voor de raadsverkiezingen sloten Eric Helder (Enschede) en Monique Oudshoorn (Uithoorn) de rij van 566 wethouders die in de collegeperiode 2006-2010 niet de eindstreep haalden. Zij begonnen twee dagen voor de raadsverkiezingen van 3 maart aan een nieuwe baan buiten de politiek.

Ontslag
Na de raadsverkiezingen en collegevorming is de Uitgeester wethouder Jack van der Hoek de eerste wethouder die tussentijds vertrekt. Ruim een week nadat hij benoemd is in het nieuwe college van Uitgeest neemt Van der Hoek ontslag om wethouder-van-buiten te worden in het nieuwe college van Haarlem.

Crises
Opmerkelijk is het recordaantal coalitiecrises sinds de collegevorming: acht keer raakte een coalitie in het ongerede: Amersfoort, Menterwolde, Leeuwarderadeel, Mill, Voerendaal, Maastricht, Neerijnen en Eijsden. Nooit eerder startte een collegeperiode met zoveel coalitiecrises.

Bron: Binnenlands Bestuur

Bekijk hier de volledige lijst van vroegtijdig, tussentijds vertrokken wethouders