Artikel
6 sep '12
6 september '12
3 min

HR in de Tweede Kamer?

12 september gaat Nederland weer naar de stembus. Wij Nederlanders moeten dan bepalen wat onze favoriete partij is en wie kans maakt om de nieuwe Minister President te worden. Maar hoe bepaalt de politieke partij wie hun lijsttrekker is? Hoe wordt er geselecteerd? Volgens assessmentpsycholoog Bas Kok wordt er te weinig aandacht besteed aan recruitment in de politiek.

HR-expertise in de politiek?
In de politiek bevinden zich die personen die straks het land zullen gaan besturen, maar hoe weten wij nu of ze geschikt zijn voor deze functie? Iedereen heeft wel een mening over de huidige politici, maar is deze mening alleen gebaseerd op gevoel? Of weten wij ook daadwerkelijk waar een goede politicus aan moet voldoen?  Op dit moment bestaat er namelijk geen functieomschrijving alsmede een competentieprofiel voor de functie van politicus. Kok vindt dat er HR-expertise nodig is in de politiek, er moet meer aandacht worden besteed aan de selectie van onze toekomstige politici. Wat is er mis met het selecteren op competenties onder politici?

Functieomschrijving van een politicus
Kok geeft aan dat een politicus moet beschikken over intelligentie, overtuigingskracht en analytisch vermogen. Politici moeten bekwaam zijn in het onderscheiden van de hoofd- en bijzaken in een verhaal, hier een oordeel over kunnen vellen en dit helder overbrengen naar het Nederlandse volk. Maar ook samenwerken is belangrijk. Niet alleen binnen de eigen partij, ook straks in de Kamer moet de politicus in staat zijn om samen met andere politici tot oplossingen en antwoorden te komen. Een competentieprofiel van de ‘perfecte politicus’ is volgens Kok dus eigenlijk redelijk eenvoudig gemaakt. Maar waarom wordt hier geen rekening mee gehouden bij de keuze voor de lijsttrekker van de partij? Volgens Kok zal de Nederlandse politiek erbij gebaat zijn als men in het vervolg alleen nog maar op die politici kan stemmen die tijdens hun selectieproces als competent bevonden zijn. En hoe kun je dit beter bereiken dan met de inzet van HR als voorselectiemiddel?

Inzet van HR
De beste selectie kan worden gemaakt als men nieuwe politici gaat selecteren op basis van het vooraf gemaakte competentieprofiel in combinatie met assessments, aldus Kok. Met behulp van praktijksimulaties, intelligentie- en  persoonlijkheidsonderzoeken kan er veel beter gekeken worden naar de kwaliteiten van een politici, en of die kwaliteiten wel geschikt zijn voor in de politiek. Maar assessments hoeven niet alleen ingezet te worden om recruitment in de politiek te verbeteren. Door het ondergaan van assessments kunnen politici ook achter hun minder sterke kanten komen, wat dus weer ontwikkelmogelijkheden met zich mee brengt.

Binnen het bedrijfsleven en andere organisatie binnen de politieke sector  werkt dit ook, waarom dan niet in de politiek?

Bron: Binnenlands Bestuur, HR base

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.