Artikel
3 jun '16
3 juni '16
5 min

Hoe is het nu met…de Young Public Professionals?

Elk jaar studeert een nieuwe generatie HRM’ers af. Inmiddels is het generatie Y die fris van school komt en staat de te trappelen om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Reijn biedt jonge, veelbelovende HR-talenten al jaren de mogelijkheid om, middels een traineeship, aan de slag te gaan voor opdrachtgevers binnen de publieke sector. Het zesde traineeship is begin 2016 van start gegaan. Hoe zijn de ervaringen van deze Young Public Professionals (YPP’ers) tot nu toe?

Marthe Walter

“Voor mij begon het YPP avontuur dicht bij huis. Na de leuke en leerzame introductiemaand bij Reijn ben ik intern begonnen bij de afdeling RAP in Helmond. Hier ben ik onder andere bezig geweest met het schrijven van HRM–thema’s voor de sector voortgezet onderwijs, actueel teksten en het actualiseren van modelbrieven. Eind maart is daar een externe opdracht bijgekomen bij een sociale werkvoorziening in Ede. In Ede ben ik werkzaam op de P&O afdeling waar ik ondersteun in procesoptimalisatie, het maken van de maandrapportages en het verwerken van verzuimmeldingen.

Inge van Rijsingen

“Na een ontzettend leuke en leerzame introductiemaand, ben ik vanaf februari werkzaam bij SGE (Gezondheidscentra) in Eindhoven. Na twee weken heb ik een adviesrapportage over de inzet van een rooster- en verlofregistratiepakket opgeleverd. Vervolgens is mijn opdracht verlengd om vervolg te geven aan de implementatie van mijn advies. Naast mijn opdracht bij SGE, heb ik drie maanden gewerkt voor de A2 Gemeenten (samenwerking van Gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard). Ik heb hierbij de P&O afdeling ondersteund bij de verdere uitrol van HR21 (functiewaarderingssysteem voor de sector Gemeenten).

Op dit moment werk ik fulltime voor SGE, waarbij de focus ligt op de verdere implementatie en communicatie van het nieuwe rooster- en verlofregistratiepakket, optimalisatie van AFAS, opleidingsbeleid en ondersteuning van de HR-adviseurs.”

Dieke van ’t Westeinde

Afgelopen half jaar ben ik aan de slag geweest bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en SURFnet, een ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heb ik me vooral met operationele taken beziggehouden, zoals de ondersteuning van het werving- en selectieproces. Een mooie en leerzame opdracht voor mij om te starten als trainee HRM-consultant. Bij SURFnet ben ik meer met inhoudelijke HR-thema’s en beleid bezig. Samen vormen deze twee opdrachten een hele mooie afwisseling en zijn mijn eerste maanden als YPP’er dynamisch en leerzaam verlopen.”

Ilse Minten

Na een drukke en vooral leuke introductieperiode mochten we al snel aan de slag op externe opdrachten. Ik ben de afgelopen maanden aan de slag geweest voor stichting VO de Vechtstreek en onderwijsstichting KempenKind. Hier ben ik vooral betrokken geweest bij de personeelsadministratie en het maken van overzichten die inzicht geven in de personele gegevens. Op de HRM-afdeling van Reijn heb ik gewerkt aan het arbobeleidsplan. Het is een leuke ervaring om in een relatief korte periode al veel ervaring op te mogen doen binnen verschillende organisaties. De sector onderwijs was voor mij nog nieuw, maar in korte tijd heb ik hier al veel kunnen zien.”

Charlotte Pijl

De afgelopen maanden heb ik bij de gemeente Brummen gezeten. Een prachtige gemeente en erg in ontwikkeling. Binnen deze gemeente houd ik mij bezig met een aantal onderwerpen, waaronder het ontwikkelen van een verzuimbeleid, procesoptimalisatie en het begeleiden van een werving- en selectieprocedure. Prachtige onderwerpen en zeker van belang! Door duidelijke en consequente communicatie kan er een juiste afstemming plaatsvinden en kan ik sparren met mijn collega’s. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke aanpak het beste bij de organisatie past en welke inhoud er nodig is.”

Ervaring opdoen in de publieke sector

Marthe: “Werken in de publieke sector is erg dynamisch, omdat er veel invloed is vanuit de politiek waar je als organisatie goed op moet anticiperen, zowel binnen Reijn als bij de opdrachtgever.“ Inge vult aan: “Mijn eerste ervaringen zijn heel goed. Ik vind het erg leuk om nieuwe organisaties en collega’s te leren kennen. De opdrachten zijn afwisselend en uitdagend en ik voel me snel onderdeel van het team.“ Ilse: “Mijn passie ligt in het opdoen van ervaring binnen verschillende organisaties en deze ervaring weer mee te nemen naar nieuwe organisaties. Op deze manier wil ik mijn kennis en ervaring op het gebied van HRM in de publieke sector uitbreiden.”

“De combinatie van training binnen Reijn en de ervaring bij de klant maken een optimale groei mogelijk in persoonlijke ontwikkeling en in kennis. Als trainee ben je in staat om actuele kennis direct over te dragen aan de klant. Mijn passie is dan ook om het juiste advies te geven met de juiste inhoudelijke kennis met het oog op de toekomst van de betreffende organisatie”, aldus Charlotte.

De klant aan het woord

Eefje Fransen, HRM-adviseur bij SGE Bedrijfsbureau koos voor trainee Inge. ”Er lag een duidelijk afgebakende klus, die Inge veel verder heeft uitgewerkt dan we verwacht hadden. De professionaliteit en kwaliteit van haar advies maakte dat we geen moment twijfelde om haar te vragen als tijdelijke vervanger op onze HR afdeling. Gedurende de periode dat Inge bij ons aan de slag is, laten we haar steeds meer zelfstandig oppakken en wordt de verantwoordelijkheid die we haar geven breder. We hebben veel vertrouwen in haar werk.”

Young Public Professionals voor tijdelijke opdrachten

Wilt u gedurende de zomerperiode de balans opmaken? Of heeft u behoefte aan ondersteuning als het gaat om actuele thema’s zoals het IKB, Generatiepact of bijvoorbeeld de nieuwe cao onderwijs? Binnenkort lopen bij enkele YPP’ers de opdrachten af en zijn zij beschikbaar voor een nieuwe uitdaging. Kijk op Jonge talenten voor jouw HR-vraagstukken voor meer informatie over het traineeship en de YPP’ers.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.