Artikel
14 mrt '11
14 maart '11
4 min

Het Nieuwe Werken, wondermiddel of hype?

In het tijdperk van het nieuwe werken behoren files, lange kantooruren en stress allemaal tot het verleden. “Het is haast verbluffend hoe we het met onszelf eens zijn” aldus het magazine Management Team. “Het nieuwe werken heeft alleen maar voorstanders, zo lijkt het. De werknemers willen het: ze krijgen meer vrijheid om hun tijd in te delen. De werkgevers willen het: ze besparen op de kantoorkosten. En ook de overheid wil het: flexibelere werktijden zijn een probaat middel om geldverslindende files tegen te gaan. Geen wonder dus dat HNW in hoog tempo om zich heen grijpt.”

Bij negen op de tien grote bedrijven gebeurt het al, berichtte het CBS vorig jaar. Kleinere bedrijven (tot 50 werknemers) lopen nog achter, maar ook daarvan zou 43 procent inmiddels ‘om’ zijn. In recent onderzoek van TNS Nipo gaf 85 procent van de respondenten te kennen flexibel werken een goede zaak te vinden. Uit internationale studies blijkt ons land zelfs koploper in de wereld te zijn.

(On)afhankelijk onderzoek

Voordelen van het nieuwe werken zijn meer tevredenheid, een betere balans tussen werk en privé en een hogere productiviteit, zo concludeerde Rotterdam School of Management afgelopen najaar. “Wie beter kijkt, ziet dat het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Microsoft. Iets wat geldt voor veel van de beschikbare studies: stuk voor stuk gefinancierd door belanghebbenden, bedrijven die software, hardware of diensten leveren om HNW mogelijk te maken.” Management Team trekt de conclusies daardoor in twijfel, de kans bestaat dat de voordelen meer worden belicht dan de nadelen. “In de algehele euforie lijkt weinig plaats voor kritische geluiden.”

Keerzijde van het nieuwe werken

Wie het nieuwe werken succesvol wil invoeren, moet de bezwaren serieus nemen in plaats van negeren. Want door zelf de werktijden in te delen, zouden mensen efficiënter kunnen functioneren, is de gedachte. Maar hoe is de realiteit? Mensen die regelmatig thuis- of telewerken komen vaker in de knel met hun tijd dan traditionele werknemers, aldus TNO-onderzoek. Hun gezin en hun sociale activiteiten lijden méér onder hun werk, in plaats van minder. Doordat mensen geïsoleerd werken, en vaak ’s avonds, is door onderzoekers van de Universiteit Nijmegen bovendien een groter risico op burn-out gerapporteerd.

Voor 63 procent van de werknemers is het missen van de collega’s een reden om niet thuis te werken, blijkt uit onderzoek. Ook het zelf niet ‘zichtbaar’ zijn voor collega’s, wordt door velen als gemis ervaren. Steeds meer software maakt het mogelijk om op afstand samen te werken. Maar studies naar het functioneren van virtuele teams laten zorgwekkende resultaten zien. De coördinatie is lastiger, de onderlinge affiniteit kleiner en het vertrouwen wordt moeilijker opgebouwd, er is minder onderlinge sympathie en meer kans op conflict. In recent onderzoek van Ruigrok Netpanel gaf 68 procent van de werknemers aan een vaste ‘eigen’ werkplek te verkiezen boven een flexibele plek. Nog eens 47 procent vindt het belangrijk die werkplek te kunnen ‘personaliseren’.

Aantrekkingskracht Het Nieuwe Werken

Er is één allesoverheersende reden waarom bedrijven, zelfs als ze zouden willen, niet aan het nieuwe werken ontkomen volgens Management Team. Werknemers vragen erom. “Een bedrijf dat HNW niet toestaat, verliest aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.” Voor meer dan de helft van de werkende Nederlanders is flexibel kunnen werken een belangrijke of doorslaggevende voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan, aldus onderzoek van TNS Nipo. Ook bij het vasthouden van werknemers is het belangrijk: als flexibel werken niet mag, is dat voor een kwart van de mensen reden om misschien op zoek te gaan naar een andere baan. Geen mogelijkheid tot flexibel werken, geen (nieuw) talent. Dat is de stellige conclusie die getrokken wordt.

Meer informatie over Het Nieuwe Werken (HNW)
Op dit blog hebben we een tijdje een poll gehouden met de vraag in hoeverre Het Nieuwe Werken (HNW) bij u al is doorgevoerd. Hiervan gaf een ruime meerderheid aan dat HNW een speerpunt voor 2011 gaat worden. De inrichting en facetten van HNW zijn per organisatie anders. Elke organisatie, met haar specifieke vraagstukken, zal een andere insteek hebben van een nieuwe manier van werken. Wilt u meer informatie over moderne manieren van werkgeverschap (waar HNW ook tot behoort), download dan de gratis whitepaper Modern Werkgeverschap.

Bron: Management Team