Artikel
19 okt '10
19 oktober '10
2 min

Het Nieuwe Werken: resultaat telt, niet aanwezigheid

De laatste jaren is Het Nieuwe Werken (HNW) een begrip geworden. Microsoft omschrijft dit als volgt: “Het Nieuwe Werken is een andere manier van werken en samenwerken, ondersteund door de laatste technologie. In Het Nieuwe Werken gaan mensen en organisaties flexibeler om met arbeidstijd en werkomgeving. Hierdoor voelen mensen zich prettiger. En wordt de organisatie productiever.

Tijd en plaats
Het Nieuwe Werken is in de praktijk voor elke organisatie anders. In één artikel kunnen we niet uitputtend ingaan op de principes en de uitwerking van HNW. Wel pleiten we voor een herbezinning op het sturen op aanwezigheid. In een tijd waarin ook steeds meer non-profitorganisaties resultaatafspraken maken met hun medewerkers, ondersteund door een effectieve gesprekscyclus, past het om na te gaan of de betreffende medewerker per definitie op locatie de werkzaamheden en wel tussen 08.30 en 17.00 uur dient uit te voeren.

Natuurlijk, voor veel functies is het noodzakelijk om op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats aanwezig te zijn. Voor andere functies geldt dat het lastig is om concrete resultaatafspraken te maken. Het blijft echter maatwerk. Bedenk dat het sterk kostenbesparend werkt om medewerkers thuis te laten werken (tip: zorg er dan wel voor dat de thuiswerkplek aan de arbovereisten voldoet en dat de medewerker hiervoor en voor controle daarop tekent).

Wervingsinstrument
Bovendien kan het voor (potentiële) medewerkers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Vooral jongeren, de medewerkers van de toekomst (de “Einsteingeneratie” of “screenagers”) voor wie multitasking een tweede natuur is geworden en die gewend zijn om altijd bereikbaar te zijn, zullen dit erg waarderen.

Onderscheid op basis van vertrouwen

Een basisvoorwaarde hiervoor is vertrouwen in de medewerker. Zorg ervoor dat u een goede balans hanteert tussen het vertrouwen dat de medewerker verdient en het vertrouwen dat u hem geeft. Onderscheid maken mag! Ook in medewerkers die deze “vrijheid” wel aankunnen en die dit niet kunnen.

Meer informatie over HNW
Het Nieuwe Werken is geen op zichzelf staand gegeven, het is onderdeel van een groter geheel, namelijk Modern Werkgeverschap. Onder Modern werkgeverschap verstaan wij het inspelen met passend beleid op de veranderende visie op mensen organisatie. Over dit onderwerp heeft Driessen een gratis kennisdocument geschreven, de whitepaper Modern werkgeverschap. Download de whitepaper modern werkgeverschap.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.