Artikel
13 jun '22
13 juni '22
3 min

“Het buitengebied als dagelijkse werkplek is een voorrecht”

Afscheid nemen van je vaste contract en gaan voor een compleet nieuwe loopbaan: Frank van den Broek (54) deed het. Op 50-jarige leeftijd besloot hij een carrièreswitch te maken en zei hij zijn functie als HRM-adviseur bij Driessen vaarwel. Frank werkt nu als Groene Boa bij de Omgevingsdienst Brabant Noord.

Als HRM-adviseur bij Driessen was Frank het aanspreekpunt voor tientallen klanten. “Ik heb er 4,5 jaar gewerkt en eerlijk is eerlijk: ik kon me geen betere werkgever wensen. Niet alleen kon ik mezelf ontwikkelen, ik kreeg ook alle vrijheid.”

Geen kantoorman

Maar ondanks zijn fijne tijd bij Driessen, begon er toch iets te kriebelen. “Ik ben geen kantoorman. Als ik om 17.00 uur klaar was, dan stond ik een half uur later met mijn honden in het veld.” Toen zijn kinderen wat ouder werden én de vrouw van Frank een eigen kantoor had, besloot hij zijn gevoel te volgen. “Op een dag vertelde een bevriend jager mij meer over de opleidingsmogelijkheden om Groene Boa te worden.” Dat kreeg hij niet meer uit zijn hoofd. “Het leek me fantastisch om elke dag buiten te zijn.”

Geleidelijke overstap

Frank hield zijn dromen niet voor zichzelf, maar besprak ze met zijn werkgever. “Ik kreeg de mogelijkheid om 1 dag in de week minder te werken. Zo kwam er toch nog geld in het laatje en kon ik mijn diploma halen.” In 2019 had hij zijn papieren op zak en kon hij aan de slag als Groene Boa. “In eerste instantie als vrijwilliger, maar al vrij snel kreeg ik een baan aangeboden.”

Inmiddels houdt Frank toezicht op de zogenaamde groene wetten. “Denk bijvoorbeeld aan controle op alles wat te maken heeft met de jacht en stroperij, afvaldumpingen, maar ook motorcrossen en toenemende recreatiedruk in bossen. Eigenlijk ben ik verantwoordelijk voor alles wat zich in het buitengebied afspeelt.”

Avontuur

Het buiten zijn doet hem goed. “Wat ik zo leuk vind aan mijn baan? Elke dag is anders en dagen lopen zelden zoals gepland. Het werk is dienstbaar en avontuurlijk én gaat 24 uur per dag door. Bovendien brengt het mij op de mooiste plekken in onze provincie en word ik ‘s nachts getrakteerd op wilde dieren, zoals zwijnen en dassen. Ik kan nog steeds niet geloven dat het buitengebied mijn werkplek is.” Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. “Er ligt altijd gevaar op de loer. Iemand die in het holst van de nacht afval dumpt of wild stroopt bijvoorbeeld. Dan knoop je niet zomaar een gezellig gesprekje aan.” Ondanks de heftige situaties, is dit de job waar hij elke dag energie van krijgt. “Er bestaat voor mij geen mooiere baan!”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.