Artikel
16 dec '09
16 december '09
2 min

Herstel komt sneller dan gedacht: werkloosheidscijfers vallen wederom mee

Met een verwacht werkloosheidspercentage van 6,5 procent in 2010 lijkt het herstel veel sneller te zijn ingetreden dan gedacht. De Nederlandse economie en dus ook de werkloosheid laten een gunstigere trend zien dan het Centraal Planbureau (CPB) in eerste instantie had voorspeld. En dat terwijl het verwacht werkloosheidscijfer met Prinsjesdag al naar beneden is bijgesteld. In juni van dit jaar is door het CPB voorspeld dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen naar 9,5 procent. In september is dit verwachte percentage al verlaagd naar 8 procent. Coen Teulings, CPB-Directeur spreekt zijn verwondering uit over de ontwikkeling van deze cijfers. Hij geeft aan dat de werkloosheid voornamelijk zal meevallen door het snellere herstel van de economie. Ook de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt en de mogelijkheid van deeltijd-WW zijn relevante factoren. Maar Teulings brengt ook een nuancering aan: “goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt.”

Wat betreft de economie in zijn algemeenheid kunnen we volgend jaar volgens het CPB een stijging verwachten van 1,5 procent. Ook dat is positiever dan eerdere voorspellingen: tijdens Prinsjesdag was een stijging van 0 procent het uitgangspunt. En dit terwijl we dit jaar nog kampen met een daling van 4 procent.

De stijging van de economie zal voornamelijk worden geïnitieerd door de aantrekkende wereldhandel die ervoor zorgt dat de exporten naar een hoger niveau worden gebracht. Volgens Teulings wordt wat betreft de bijdrage aan de Nederlandse economie weinig verwacht van de Nederlandse consumptie en investeringen.

Tot slot geeft Teulings aan dat deze ontwikkelingen geen reden is tot euforie. De voorspellingen voor 2010 bevatten veel onzekerheden. Het tempo dat het herstel nu kent, kan niet lang standhouden. Na regen komt inderdaad zonneschijn, maar momenteel is dan zonnetje nog erg bleek.

Bron: P&O-actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.