Artikel
10 dec '09
10 december '09
2 min

Heeft u ook medewerkers die thuiswerken?

Heeft u ook medewerkers die thuiswerken? Voor de werkruimte thuis en de inrichting hiervan gelden aparte regels. Om bijvoorbeeld een kamer of garage als werkruimte te mogen bestempelen, moet sprake zijn van een zelfstandig gedeelte van de woning. Dit betekent dat de kamer of garage over een eigen ingang of sanitair moet beschikken. Is dit niet het geval, dan moet een vergoeding voor werkruimte worden belast.

Er zijn twee gevallen waarin een vergoeding of verstrekking voor de werkruimte thuis zijn vrijgesteld:

  • De werknemer heeft buitenshuis een soortgelijke werkruimte. De vergoeding of verstrekking voor de kosten van de werkruimte is vrijgesteld, wanneer de werknemer in de werkruimte thuis 70% of meer van zijn arbeidsinkomen verdient.
  • De werknemer heeft buitenshuis geen soortgelijke werkruimte. Wanneer de werknemer 70% of meer van zijn arbeidsinkomen in of vanuit de werkruimte thuis verdient en wanneer zijn arbeidsinkomen voor 30% of meer in de werkruimte thuis verdient, is een vrijstelling mogelijk.

Aan de vergoeding of verstrekking van de kosten geldt een maximum van 20% van de huur bij een huurwoning of maximaal 20% van de huurwaarde bij een eigen woning. Let er wel op dat in deze 20% ook de energiekosten en de inrichtingskosten zijn inbegrepen!

Om het mogelijk te maken dat ook de kosten voor de inrichting van de werkruimte vrijgesteld worden van loonheffing, moet aan diverse voorwaarden worden voldaan. Zo moet er bijvoorbeeld een gedagtekend schriftelijk contract tussen u en de werknemer bij de loonadministratie worden bewaard. Daarnaast moet u voor de inrichting van de werkruimte rekening houden met de eisen die worden gesteld in het arbeidsomstandigheden-besluit.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.