Artikel
17 sep '12
17 september '12
2 min

Gezondheid personeel bepalend voor stijgende zorgvraag

1 op de 3 HRM’ers binnen de sector zorg & welzijn denkt dat een goede zorg voor de gezondheid van eigen personeel het belangrijkste is voor de toekomstbestendigheid van de organisatie. Daarmee staat gezondheidsmanagement op 1 als belangrijkste HRM thema voor de toekomst. Dit bleek uit een landelijk onderzoek dat Driessen HRM_Payroll samen met TNS Nipo in de eerste helft van 2012 heeft gehouden onder 200 HRM’ers in de sector zorg & welzijn. Doel van het onderzoek was om de HRM-(toekomst)visie binnen de snelst groeiende sector in Nederland te achterhalen.

Meer werk voor het huidige team
In een sector waar steeds meer van mensen wordt verwacht dankzij een stijgende zorgvraag en alom aanwezige bezuinigingen, lijkt de toekomst er één te zijn van grote uitdagingen. Bijna 50% denkt dat de personeelsbezetting niet zal of kan groeien. Van die groep denkt bijna 70% dat de zorgvraag zal toenemen. Het huidige team zal dus meer werk moeten verzetten. Van alle ondervraagden denkt 41% aan de toenemende zorgvraag in de toekomst te kunnen blijven voldoen door de productiviteit onder huidige medewerkers te verhogen.

Antwoord op de stijgende zorgvraag

Men wil de huidige medewerkers stimuleren en gemotiveerd houden. De reden daarvoor; als een medewerker zich goed voelt gaat het ziekteverzuim omlaag, zijn ze efficiënter inzetbaar en gaat uiteindelijk de productiviteit omhoog. HRM’ers zien daarom na gezondheidsmanagement vooral veel in loopbaanontwikkeling als belangrijkste thema voor de toekomst, opleidingsmanagement staat vervolgens op 3 en beloning op de 4e plek. Men richt zich daarbij wel voornamelijk op het bestaande inzetbare personeelsbestand. Omscholing van boventalligen wordt door slecht 10% gezien als een oplossing voor de stijgende zorgvraag. Één op de 25 organisaties ziet helemaal geen oplossing en denkt in de toekomst niet aan de stijgende zorgvraag te kunnen voldoen

Publicatie onderzoek
Driessen heeft alle resultaten van het onderzoek naar HRM in zorg & welzijn verwerkt in de publicatie “De HRM’er komt zo bij u”. Op basis van praktijkvoorbeelden van diverse zorg & welzijn organisaties wordt de nieuwe rol van de HRM’er geschetst. Het boek geeft antwoord op de vraag hoe HRM de voortrekkersrol kan pakken die noodzakelijk is om een organisatie voor te bereiden op de toekomst. Het boek is voor zorg & welzijn organisaties gratis aan te vragen op www.driessen.nl/zorgenwelzijn.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.