Artikel
20 sep '12
20 september '12
3 min

Gezocht: impact van HR

HR moet niet alleen claimen doorslaggevend te zijn voor het succes van organisaties, maar moet dit ook aantonen. Dit is de conclusie van een onderzoek door VNU Exhibitions Europe onder ruim 60 HR-eindverantwoordelijken uit de publieke sector en het bedrijfsleven. Ruim drie op de vier HR eindverantwoordelijken oordeelt dat de HR-afdeling de meerwaarde van HR-investeringen inzichtelijk moet maken voor de rest van de organisatie. Wanneer de HR-afdeling hier niet in slaagt ziet 80% van de eindverantwoordelijken dit als een persoonlijk falen.

Impact van HR
In economisch zware tijden is het zaak om de regie te houden en controle te hebben op de organisatie. HR lijkt daarmee niet te ontkomen aan verzakelijking van haar professie. Maar wat betekent dit concreet voor de HR-professional?  Zij moeten hun bijdrage in het organisatiesucces inzichtelijk maken voor anderen. HR-ontwikkelingen moeten worden vertaald naar de gevolgen voor de organisatiebrede bedrijfsvoering. In de publieke sector leert de praktijk dat het de HR-afdeling vaak nog onvoldoende lukt om dergelijke analyses te maken.

Meten met mensen
De afgelopen jaren hebben verschillende internationale HR-goeroes de noodzaak van het aantonen van de impact van HR gepredikt. Daarbij is het cijfermatig onderbouwen van HR-investeringen aan de hand van complexe analyses het paradepaardje. Veelgenoemde voordelen zijn onder andere kostenbesparingen, klanttevredenheid en minder uitval. Kortom, het meeste rendement halen uit het gegeven HR-budget. Onder de noemer van termen als ‘People Analytics’, ‘HR Analytics’ en ‘HR Measurement’ is deze verfrissende kijk op HR overgewaaid naar Nederland. Ondanks de mogelijkheden heeft deze nieuwe vorm van meten nog niet echt kunnen aarden in de publieke sector.

Denk mee
Wij zijn zeer benieuwd naar uw kijk op dit verfrissende onderwerp. Op 30 oktober 2012 organiseren wij een nieuwe editie van de HRM Actualiteitendag. De HRM Actualiteitendag is een kleinschalige, interactieve bijeenkomst voor professionals uit de publieke sector waarbij kennisdeling, inspiratie en netwerken centraal staat. Binnen het thema ‘Meten met mensen’ willen wij graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor ‘People Analytics’ binnen uw organisatie.

Doe mee
In 2003 ontwikkelde en introduceerde drs. Ricardo Breeveld in samenwerking met een groep HR-Directors de People Analytics-methodiek. Deze methodiek is de afgelopen 10 jaar met succes toegepast op verschillende organisaties in de publieke sector. Op de HRM Actualiteitendag  zal dhr. Breeveld aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de beroepspraktijk inzichtelijk maken wat deze methodiek voor uw organisatie kan betekenen. Onder zijn leiding gaat u zelf aan de slag met toegankelijke casuïstiek voor de publieke sector.

Meld u nu aan!
Bent u benieuwd wat ‘People Analytics’ uw organisatie te bieden heeft? Meld u dan nu aan voor de HRM Actualiteitendag. Wees er snel bij, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Voor vragen over de actualiteitendagen kunt u vrijblijvend contact opnemen met Dian van Baal, coördinator opleidingen, via 0492 – 50 66 66 of per e-mail via opleidingen@driessen.nl.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.