Artikel
22 dec '09
22 december '09
2 min

Gemeentesecretaris is balans kwijt

In zijn algemeenheid is een gemeentesecretaris te veel bezig met de politieke bestuurders en geeft hij hierdoor de ambtenaren te weinig aandacht. De balans tussen deze twee aandachtsgebieden is zoek. Dat is in ieder geval de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door het bureau Management Drives. Management Drives onderzocht de drijfveren van gemeentesecretarissen. Vragen die in dit kader zijn gesteld: “ben je geïnteresseerd in individuele vrijheid of ga je meer voor macht en status?” en “ben je voorstander van structuur en helderheid of ga je liever voor flexibiliteit”.

Er is gebleken dat het merendeel van de secretarissen ‘het boeken van resultaat’ en ‘het ontvangen van waardering en applaus’ als belangrijkste drijfveren centraal hebben staan. De gemiddelde ambtenaar hecht daarentegen meer waarde aan ‘duidelijkheid en structuur’. Het is dus helder dat de drijfveren van gemeentesecretarissen en gemeenteambtenaren verschillen.

Nu de drijfveren van de secretarissen in beeld zijn, is het algemene gedrag van deze beroepsgroep voorzichtig te verklaren. Door de gevoeligheid voor resultaten en waardering zijn de secretarissen geneigd zich te veel te richten op de veeleisende bestuurders. De ambtelijke organisatie verdwijnt hierdoor naar de achtergrond. Ambtenaren worden onvoldoende aangestuurd en gaan zwemmen.

Management Drives wilt door middel van dit onderzoek graag secretarissen en ambtenaren aan het denken zetten en een discussie starten. Het uiteindelijke doel is een gemeentelijke organisatie waar op een harmonieuze wijze de belangen van politieke bestuurders en ambtenaren worden behartigd.

Bron: InOverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.